Olli Pettersson
Olli Pettersson är läskentusiast. Foto: Taneli Männikkö/Sveriges Radio Sisuradio
Finnblicken

Olli Pettersson bytte ut ölen mot läsk

Lyssna på finska: "Drycken är en viktig del av matupplevelsen"
0:37 min

Är läsken den nya ölen? I alla fall om man ska tro Olli Pettersson. Han var länge öl-frälst. Nu har han gått över till att brygga läsk.

I samma veva som det poppade upp mikrobryggeri efter mikrobryggeri insåg Olli Pettersson att det behövdes någonting nytt.

– Ölen har alltid legat mig varmt om hjärtat. Men när det gäller alkoholfria drycker och läsk så märkte jag att det fanns ett stort tomrum. Läsk för vuxna eller läsk som man också kan dricka till mat är väldigt sällsynt, säger Olli Pettersson.

Han bestämde sig för att ge sig in på läskmarknaden som fortfarande är ganska outforskad och domineras av de stora internationella läskföretagen.

Vilken slags läsk funkar bra med mat?

– Syrlighet är bra, precis som i öl och vin. Syrlighet går bra med fet mat till exempel. Humle i öl gör samma sak, den är bitter och funkar bra med fet mat. Socker som finns i läsk passar också bra med vissa maträtter.

Hur vågade du satsa på det här?

– Öl är kanske en lättare business just nu. Jag tror ändå att trenden vänder snart, om den inte redan har gjort det.

Att dricka någonting är en del av matupplevelsen. Men man kan eller vill kanske inte alltid dricka alkoholhaltig dryck och då är det roligt om det finns ett alternativ som smakar mer än det som finns på marknaden nu.

Frukt och bär

Olli Pettersson gör 300 liters satser. All smak kommer från de bär och frukter han väljer att satsa på. Först gör han en sockerbas, sen lägger han till örter och frukter.

– Jag utgår oftast från en råvara, exempelvis ingefära. Jag funderar på vad som tar fram smaken bättre och dessutom tänker jag på vad som kan ge smaken en twist.

Kan vem som helst börja brygga läsk?

– Egentligen ja. Det mesta kan göras hemma i köket. Har du en sodastream så är det en bra början. Socker och bär bara och så föds en bra lemonad.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".