Elever: "Vi har förbjudits prata finska"

1:28 min

Finskspråkiga elever på Toleredsskolan i Göteborg berättar att de flera gånger blivit tillsagda av skolpersonalen att inte prata sitt modersmål, finska, med varandra.

På finska: Göteborgilaiskoulun oppilaat: "Meitä on kielletty puhumasta suomea"

När den Sverigefinska skolan i Göteborg stängdes hamnade en stor del av de finskspråkiga eleverna på Toleredsskolan. Enligt eleverna har flera lärare påpekat deras språkbruk, även utanför klassrummet.

Vid flera tillfällen, bland annat på raster, ska minst fyra olika lärare förbjudit eleverna att prata finska. Detta ska ha pågått under en längre tid men föräldrarna fick inte reda på vidden av det hela förrän i september.

En av eleverna är Tiina Männistö-Funks dotter, som vid ett flertal gånger förbjudits prata finska.

När det gäller raster eller fritid är det oroväckande. Om en inte får använda sitt modersmål finska då, betyder det ju att det inte finns andra möjligheter att använda språket än hemma, säger Tiina Männistö-Funk.

Lagen förbjuder

Skolverkets undervisningsråd Mats Wennerholm säger att det inte finns något stöd i skollagen för ett språkförbud. Tvärtom.

– Vi måste ge människor möjlighet att utveckla alla sina förmågor. Vi har ingen rätt att förbjuda människor att använda sitt modersmål till exempel. Mats Wennerholm, undervisningsråd, Skolverket.

Rektorn svarar

Barnens föräldrar har kontaktat rektorn på Toleredsskolan, Ingela Bertheden, som säger att det inte finns något språkförbud på skolan. Enligt henne är det fortfarande oklart om någon förbjudits tala finska.

Hon säger att en utredning påbörjades då det hela uppdagades för ett par veckor sedan.

– När jag fick höra om saken för två veckor sedan, startade jag en utredning direkt, säger hon.

Men en grupp föräldrar skickade epost till rektorn angående förbudet redan i september. Bertheden medger att hon fått mejlet, men hävdar att det då rörde sig om ett mer allmänt språkförbud.

En kopia av mejlet som Sisuradio tagit del av ger en annan bild. Mejlet börjar med orden "Det har hänt flertal gånger att våra barn blivit direkt förbjudna eller uppmanats att inte prata sitt modersmål finska".

"Vi får se om det kommer fram"

Bertheden har också fått ta del av en intervju som Sisuradio gjort med eleverna där de berättar om språkförbudet.

Hon kommenterar att hon kommer ta del av den pågående utredningen för att därefter bestämma eventuella åtgärder.

Bertheden betonar ändå att det inte råder ett förbud mot att prata andra språk i skolan.

– Absolut inte. Alla språk är tillåtna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista