Lennart Rohdin, och en stor röd kryss över texten FINLANDSSVENSKAR - EN NATIONELL MINORITET I SVERIGE?
Lennart Rohdin föreslår inte att finlandssvenskarna ska få nationell minoritetsstatus. Foto: Anni Emilia Alentola & Noora Holm, Sisuradion (Kartta: Carto)
Finnblicken

Utredning: Finlandssvenskarna ska inte få nationell minoritetsstatus i Sverige

0:54 min

Finlandssvenskarna kommer inte att få status som nationell minoritet, det har regeringens utredning nu kommit fram till.

På finska: Lennart Rohdin: Ei vähemmistöasemaa Ruotsin suomenruotsalaisille

I juni fick Lennart Rohdin i uppdrag att analysera den finlandssvenska gruppens ställning i Sverige samt att överväga om den ska erkännas som nationell minoritet.

I hans utredning har han nu kommit fram till att finlandssvenskarna inte ska få minoritetsstatus i Sverige.

Enligt Rohdin uppfyller finlandssvenskarna inte det historiska kravet enligt de kriterier riksdagen kom fram till 1999. Även om gruppen uppfyller vissa andra kriterier, till exempel strävan att behålla sin särskilda identitet, räcker det inte, menar Rohdin.

Den finlandssvenska identiteten och kulturen är någonting som har vuxit fram i Finland successivt och framför allt från 1900-talet och framåt i Finland. 

Enligt honom ska de nationella minoriteterna ha funnits i Sverige före sekelskiftet 1800-1900, men finlandssvenskarnas identitet började utvecklas först från början av 1900-talet.

– Det har funnits människor före 1900 som har haft rötterna på den östra sidan Östersjön men de har inte varit del av en finlandssvensk kultur som funnits i det som idag är Sverige.

Finlandssvenskarnas riksförbund ville ha minoritetsstatus

I maj i år röstade riksdagen för att regeringen ska utreda om finlandssvenskarna kan bli nationell minoritet i Sverige.

Finlandssvenskarnas riksförbund i Sverige (FRIS) har lobbat hårt för frågan i flera år.

– Vi är naturligtvis väldigt besvikna på det här ställningstagandet. Vi åsidosätts gentemot de som är erkända nationella minoriteter och vi får inget erkännande någonstans, säger Inger Nyblom, ordförande för Finlandssvenskarnas riksförbund i Sverige.

Finlandssvenskarnas riksförbund i Sverige anser att nationell minoritetsstatus framför allt är viktigt för att kännedomen om den finlandssvenska gruppen i Sverige ska öka och de kommer nu att fortsätta jobba för den här frågan.

Utredningen om stärkt minoritetspolitik

Ställningstagandet om finlandssvenskarnas status i Sverige ingick i slutbetänkandet för utredningen Nästa steg? Del 2 Förslag för en stärkt minoritetspolitik, som överlämnades till kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke på onsdagen den 15. november.    

Rohdin överlämnade sitt delbetänkande om en stärkt minoritetspolitik redan i juni 2017.

Där föreslog han bland annat att minoritetslagen bör ändras så att förskoleverksamhet och äldreomsorg helt eller till väsentlig del bör garanteras på minoritetsspråken i språkens så kallade förvaltningsområden. (Läs mer här!)

Regeringen ska nu besluta om hur och när minoritetslagen kommer att ändras.

Om riksdagen ska hinna behandla frågan innan valet hösten 2018 behöver regeringen komma med ett lagförslag senast i mars.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista