Iiris Viljanen
Iiris Viljanen Foto: Sammy Steen/SR Sisuradio
Finnblicken

Iiris Viljanen firar Finlands självständighet på #Mittfinland Live på Kägelbanan i Stockholm

2:03 min

Iiris Viljanen har hyllats av kritikerkåren i Sverige. Framgången beskriver hon själv som hårt arbete kombinerat med en egen stil och bra tajming.

Iiris Viljanen sjunger på sitt album Mercedes om att fira, men hur har hon själv firat Finlands 100 år av självständighet?

– Jag har kanske inte firat så mycket hemma. Men jag har deltagit i Finland 100 fester både i Malmö, här i Kungsträdgården och nu snart på Södra Teatern.

På #Mittfinland Live konserten på Kägelbanan på Södra Teatern 29. november kommer Iiris uppträda med en finsk duo tillsammans med Kristian Anttila.

Det är fint att svenskar får lära känna Finland genom de här evenemangen. Och för mig är det roligt att träffa andra finska artister här i Sverige.

Iiris Viljanen har blivit hyllad av kritikerna under det senaste året.

– Jag är glad för att jag det här året har kunnat leva på musiken, att jag får göra det jag gillar.

Hur slår man igenom som finländare i Sverige?

– Jag har bott här i elva år och har bara gjort mycket jobb, hittat min egen stil och så har jag haft lite tur också. Och så gör jag det som jag vill och inte det som andra nödvändigtvis vill höra.

Vad tänker du på när du hör finsk musik?

– Jag lyssnar och följer inte så mycket med ny finsk musik härifrån Sverige. Jag kommer mest och tänka på sådan musik som jag lyssnade på när jag ännu bodde i Finland. Ultra Bra exempelvis är ett band som har inspirerat mig mycket.

Iiris Viljanen uppträder på #Mittfinland Live på Kägelbanan 29 november.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista