Milja Luomala ja Venla Peura
1 av 2
Skriv på finska -vinnarna Milja Luomala och Venla Peura. Foto: Riitta Niemi/SR Sisuradio
Vinnarna i Kirjoitus suomeksi -tävlingen
2 av 2
Alla vinnarna i Kirjoita suomeksi -tävlingen

Ljus framtid för det finska språket i Sverige

1:44 min

Spänning, äventyr och fantasin är den röda tråd som sammanbinder elva unga sverigefinska skribenter som premierades i skrivtävlingen "Skriv på finska". Nu spår juryn en ljus framtid för sverigefinska författare.

På finska: Nuorten kirjoituskilpailun palkituissa teksteissä on satua, fantasiaa ja rakkautta

I den fjärde upplagan av tävlingen "Skriv på finska" kom det sammanlagt in 79 texter. 11 deltagare premierades. Bland vinnarna fanns 8 tjejer och 3 pojkar.

Professor Juhani Niemi och journalisten Liisa Paavilainen agerade jury i tävlingen, de hittade en röd tråd i de flesta bidragen som skickades in.

Man kan summera det med tre ord: spänning, äventyr och fantasi.

Vardagen som inspiration

Venla Peura och Milja Luomala vann båda för sina bidrag i kategorin ungdomar mellan 16 och 20 år. De drog båda inspiration från livsberättelser som lika gärna kunde varit tagna ur vardagen. 

Jag tar mycket inspiration från vardagen och googlar det jag behöver veta om. Till exempel så hade min karaktär i den här novellen diagnosen ADD.

Högre nivå

Enligt juryn är nivån på deltagarna högre i år jämförd med tidigare år, och på arrangörens hemsida finns 18 publicerade texter från i år. 

Journalisten Liisa Paavilainen som är med i juryn säger att texterna ger hopp om att det kommer en ny generation sverigefinska skribenter eller författare som kan skriva på finska. 

Det finns unga sverigefinnar här som helt obehindrat kan skriva på finska om exakt vad de vill. 

Journalismimme perustana on uskottavuus ja puolueettomuus. Sveriges Radio on riippumaton poliittisista, uskonnollisista, taloudellisista, julkisista ja yksityisistä intresseistä.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista