En instagrambild på en blond tjej
Ella Turta från #stoltsverigefinne-projektet. Foto: stoltsverigefinne

Sverigefinsk stolthet turnerar landet runt

0:30 min

Ett instagramkonto för unga sverigefinnars identitet har nu förvandlats till en landsturnerande fotoutställning och en bok.

Det finns fortfarande många fördomar om vad det innebär att vara sverigefinne.

Sverigefinska ungdomsförbundets kampanj "Stolt Sverigefinne" har nått sitt slut men resultatet av den har förevigats i bokform.

I boken #STOLTSVERIGEFINNE har man samlat 19 av projektets deltagare vars relation till sin sverigefinska identitet är väldigt olika.

Venla Odenbalk som är verksamhetskoordinator i Sverigefinska ungdomsförbundet berättar om hur allt började.

– Det började med att vi startade ett instagramkonto som hette stoltsverigefinne. Under hela året kunde unga sverigefinnar uppdatera kontot och ge följarna en inblick i sin vardag. Vi ville ha en låg tröskel för att folk skulle visa bilder från sina liv och skriva texter och reflektera kring sitt förhållande till sverigefinskhet.

Språk och identitet

Sverigefinska ungdomsförbundet bad sverigefinska ungdomar att veckovis välja en person som uppdaterar i stoltsverigefinne-kontot på instagram med bilder. Förutom bilderna skrev ungdomarna kortare texter om deras förhållande till det finska språket och om sin egen identitet.

Alla hade så olika bakgrund som uppdaterade där. Många som har kommit hit de senaste åren som kan finska. Sen finns det de som inte kan finska.

En ny generation

Det finns ungefär 750 000 människor med finsk bakgrund i Sverige enligt siffror från Statistiska centralbyrån, SCB, men bilden av en Sverigefinne är fortfarande väldigt homogen. 

Venla Odenbalk hoppas att projektet gör upp med förutfattade meningar  om sverigefinnar och ger den nya generationen en röst.

– Vi är en väldigt sammanknuten grupp men det är kanske mer de äldre generationer som syns. Det finns fortfarande mycket fördomar om vad det innebär att vara sverigefinne, vi ger en väldigt generell bild av det.

Sverigefinnar på turné

Projektet som är en del av Finlands 100 års-jubileum lanserades i början av 2016 och under ett års tid strömmade berättelserna in. 

Projektet syns inte bara i bokform och i sociala medier.

– En del av dessa berättelser har vi valt ut och gjort porträttfoton till, och de turnerar nu runt i en fotoutställning runt om i landet, säger Venla Odenbalk.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista