Anu Koivunen
1 av 2
Enligt medieforskaren Anu Koivunen är mediekulturen det som skiljer hur #metoo kampanjen ser ut i Finland. Foto: Pekka Kenttälä/Sveriges Radio Sisuradio
näyttelijä Maria Heiskanen.
2 av 2
Skådespelaren Maria Heiskanen tror att offer för sexuella inte vågar träda fram då de är rädda att bli stämplade och riskera sina karriärer. Foto: Nille Leander

Medieforskare: I Finland är feminismen mer dämpad

1:50 min

Enligt medieforskaren Anu Koivunen har Finland en mycket konservativare förhållningssätt till feministisk aktivism än i Sverige.

Det har gått en månad sedan #metoo-kampanjen drog igång i USA och spred sig över stora delar av världen. Allt började med en hashtag som skapades för att uppmärksamma hur omfattande sexuella trakasserier mot kvinnor är.

Därefter har närmare 500 svenska skådespelare och 1993 kvinnor inom musikbranschen samlats i ett upprop med anonyma vittnesmål om grova kränkningar och sexuella övergrepp.

I Sverige har #metoo-kampanjen fått ett stort genomslag men i Finland har har det varit tystare.

Enligt medieforskaren Anu Koivunen beror det på att man i Finland har en mycket konservativare syn på feministisk aktivism än i Sverige.

I det här fallet är Finland mer moraliskt konservativt, då feminismen i Finland är mer dämpad offentligt än vad den är i Sverige.

Skillnader i tillvägagångssätt

I Sverige och runt om i världen har #metoo-kampanjen fått störst genomslag i media och sociala medier där kvinnor har trätt fram och berättat om sina upplevelser.

I Finland har det inte hänt lika mycket och Anu Koivunen tror att det kan vara en anledning till att diskussionen inte är lika aktuell i landet.

– I Finland har man inte namngivit enskilda personer på det sättet, men i Sverige har det satt igång en snöbollseffekt. Då börjar man tänka på om det är den avgörande skillnaden länderna emellan.

Rätt tidpunkt

Skådespelaren Maria Heiskanen är en av skådespelarna som har skrivit på uppropet mot sexuella trakasserier på arbetsplatser. Hon hoppas att kampanjen ska leda till ny lagstiftning och att teatrar där sexuella trakasserier inträffat inte ska få ekonomiskt stöd. 

Hon säger även att offer för sexuella trakasserier inte vågar träda fram då de är rädda för att bli stämplade som besvärliga och riskera sina karriärer.

– Det har aldrig varit läge att prata innan, men Sverige är i ett läge nu där vi måste prata. 

Det är svårt att ändra kurs på ett stort fartyg men desto fler vi är, desto lättare blir det.

Svenska rörelsen solidarisk

Anu Koivunen säger att den svenska rörelsen är unik då så många kvinnor tillsammans vågar stå emot trakasserier. 

– Kampanjer i sociala medier brukar i regel utgå från individen och så var det även med #metoo kampanjen till en början.

Det finns en intressant utveckling i Sverige där kvinnor utgör en stor solidarisk front. Individen är inte längre viktig, utan den stora massan.

Journalismimme perustana on uskottavuus ja puolueettomuus. Sveriges Radio on riippumaton poliittisista, uskonnollisista, taloudellisista, julkisista ja yksityisistä intresseistä.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista