#Metoo -kampanja, kyltti

Rektor: #metoo-kampanjen diskuteras mer i lärarrummet än bland eleverna

Lyssna på finska "Eleverna är just nu mer intresserade av t.ex. rasism"
1:40 min

Sisuradio frågade några grundskolor hur man tagit upp #metoo-kampanjen med eleverna.

På finska: Rehtori: #Metoo-kampanja puhuttaa enemmän opettajia kuin oppilaita

Den världsomfattande #metoo-kampanjen har i flera veckor samlat kvinnors vittnesmål om sexuella trakasserier och sexuellt våld. I Sverige har bland annat kvinnliga skådespelare, politiker, tekniker, jurister och artister deltagit.

Enligt både skollagen, diskrimineringslagen och läroplanen ska skolornas huvudmän göra allt för att förhindra sexuella trakasserier. Eleverna ska också delta aktivt i förebyggande åtgärder. Vi ringde till några skolor för att kolla hur de tagit upp kampanjen med eleverna.

Tillsatte utredning bland lärare

Rektorn på Fria Intermilia-skolan i Motala, Riitta Paananen, berättar att kampanjen har diskuterats tillsammans med andra aktuella fenomen på timmarna, men hittills har den ändå inte lett till större känsloyttringar bland eleverna.

Kampanjen har främst diskuterats i lärarrummet. Paananen har också tillsatt en utredning för att se om kvinnliga lärare skulle ha upplevt trakasserier. Till näst får manliga lärare svara.

– De kränkningar som riktas mot elever pratas det väldigt mycket om, men de trakasserier som lärare utsätts för pratas det inte om öppet lika mycket, säger Riitta Paananen.

Också på Enbacksskolan i Stockholm har kampanjen väckt mer intresse bland lärarna.

– Eleverna har inte varit så intresserade av #metoo-kampanjen, utan mer av rasism och etnisk och religiös diskriminering, säger rektor Raija Ikonen.

På sverigefinska skolan i Upplands Väsby kan högstadie-eleverna ta upp aktuella ämnen i diskussionscirklar, men #metoo-kampanjen har inte än varit bland toppämnena där.

Journalismimme perustana on uskottavuus ja puolueettomuus. Sveriges Radio on riippumaton poliittisista, uskonnollisista, taloudellisista, julkisista ja yksityisistä intresseistä.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".