Månskensorkestern och mittfinland live
1 av 2
Foto: Per Kristiansen, Grafik: Sveriges Radio
John Hugardt ja Amanda Fritzén
2 av 2
John Hugardt ja Amanda Fritzén Foto: Taneli Männikkö/Sveriges Radio Sisuradio
Finnblicken

Månskensorkestern sätter sin prägel på samtliga låtar under #MittFinland live

1:12 min

Darya och Månskensorkestern är husband på konserten #mittfinland live på Kägelbanan 29 november.

Darya & Månskensorkestern har spelat finsk tango tillsammans sedan 2004. Tidigare spelade de mest covers men från och med 2017 spelar de även egna låtar.

Bandet har fått ett fint bemötande i Finland med priser som Jussistatyetten (Finlands svar på Guldbaggen) för musiken till filmen Ingen riktig finne.

Månskensorkestern består av Darya Pakarinen (sång), Viktor Littmarck (fiol), Amanda Fritzén (dragspel), Viktor Brobacke (trombon), Daniel Rossetti (gitarr), Oscar Nygren (kontrabas), John Hugardt (trummor).

Även om låtarna är på finska har långt i från alla i bandet kopplingar till Finland.

Det har varit en fantastisk resa rakt in i en kultur som jag inte kände till innan.

– Jag blev tillfrågad av min goda vän Viktor Littmark som är sverigefinne och ville starta ett band som spelar finsk musik och speciellt tango och schlagers. Jag tyckte det lät jättespännande, säger Amanda Fritzén som spelar dragspel.

Bandet grundades 2004. I tretton år har de nu spelat tillsammans.

Trummisen John Hugardt som har en bakgrund i jazz och pop gick med i bandet år 2011.

– Jag hade aldrig hört finsk tango när jag fick frågan om att vara med i bandet. Men här sitter jag nu, jag är kvar, säger han och skrattar.

Moll och allvar

Vad är finsk tango för er?

– Det är moll, allvar och vackert, säger Amanda.

– Jag som kom från jazzen och pop och olika saker minns att det var någon som sa åt mig någon gång att jag skulle hålla in med den där jäkla spelglädjen, säger John.

Spelglädje blir det ändå på #mittfinland live konserten.

Månskensorkestern ackompanjerar alla de 13 låtar som man kan höra på konserten på Södra Teatern onsdagen 29 november. Utöver Darya kan man höra Markoolio, Lisa Miskovsky, Iiris Viljanen, Kristian Anttila, Juuso Pikanen och Danny och sjunga finska låtar.

Konserten #mittfinland live kan man höra på Sisuradio och i P2, men även se på SVT play eller på plats på Kägelbanan i Stockholm 29 november.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista