3-åriga Niila i mamma Aija Svenssons famn.
3-åriga Niila i mamma Aija Svenssons famn. Foto: Anna-Lotta Hirvonen Nyström/SR Sisuradio

Lund tog bort modersmålspedagogerna i förskolan - Niila får inte stöd på finska

0:19 min


I höst slutade Lund att använda sig av modersmålspedagoger i förskolan. Nu ska de svenskspråkiga pedagogerna stödja treåriga Niila i att utveckla sin finska.

Suomeksi: Lund poisti äidinkielenpedagogit – Niila jäi ilman suomenkielistä tukea

– Jag skickade in en anmälan redan i våras om att jag önskade stöd i finska i förskolan till min son, men fick till svar att Lunds kommun inte längre tillhandahåller det, inte heller till barn från de nationella minoriteterna, berättar treåriga Niilas mamma Aija Svensson.

"Stödet sker i vardagen"

Lunds kommun beslutade i våras att följa många andra kommuners exempel och organisera om modersmålsstödet i förskolan.

Beslutet innebär att Lund inte längre använder sig av pedagoger som kan barnens språk och hoppar runt på olika förskolor - åtminstone inte för enskilda barn.

I stället satsar kommunen på interkulturellt arbete ute på förskolorna och på att uppmärksamma och stödja barnens språk i vardagen på varje förskola.

– Det är inte förenligt med uppdraget att använda modersmålslärare till enskilda barn utan modersmålsstödet på förskolan ska vara ständigt pågående under hela dagen.

Skolinspektionen har ju prövat det här och är tydlig med att det sätt på vilket vi arbetar nu är förenligt med våra styrdokument.

Lär sig ord på barnens språk

I den nya modellen för modersmålsstöd ska de svenskspråkiga pedagogerna på alla förskolor bland annat lyfta fram barnens kulturbakgrund och språk och även lära sig och använda sig av ord på barnens språk, via ordlistor från föräldrarna.

– Jag tycker att tanken verkar rätt knasig och har svårt att se på vilket sätt det här ska utveckla mitt barns finska språk. Det är ju inte så lätt för pedagogerna att uttala finska ord, det kan ju lätt bli fel.

Men hur har det då fungerat i praktiken för din son enligt dig?

– Jag har inte märkt av att de tagit den här nya modellen i bruk. Jag frågade till exempel på Niilas utvecklingssamtal vad de ska använda sig av för sätt för att stödja honom i att utveckla finskan, men de kunde i svara på det.

"Fungerar som det ska"

Chefen på den förskola där Aijas son Niila går har själv inte velat svara på Sisuradios frågor om modersmålsstödet.

I stället hälsar hon via utvecklingsledare Cecilia Fehrlund på Barn- och skolförvaltningen i Lund att arbetet med modersmålsstödet är igång även på den förskola där Niila går.

Enligt cheferna jobbar pedagogerna med detta med hjälp av till exempel ord, bilder, tekniska hjälpmedel och flerspråkig litteratur.

Samma för nationella minoritetsspråken

Så här är det tänkt att modersmålsstödet ska fungera även fortsättningsvis. Det samma gäller för de nationella minoritetsspråken.

– Uppdraget i förskolan är ju modersmålsstöd och då är det ju generellt oavsett vilket språk man pratar, säger utvecklingsledare Cecilia Fehrlund. 

Bedömer ni att det räcker även för barn från de nationella minoriteterna att språkstödet ges av pedagoger som inte kan barnens minoritetsspråk?

– Ja, så uppfattar vi det utifrån vad förskolans uppdrag är. Det är ju inte uttryckt att vi ska arbeta på ett speciellt sätt med minoritetsspråken i förskolan.

Protester i Uppsala och Malmö

En liknande förändring i modersmålsstödet i förskolan har genomförts i flera andra kommuner i Sverige, till exempel i Stockholm, Uppsala och Malmö.

Efter massiva protester från föräldrar, minoritetsrepresentanter och forskare ändrade sig Uppsala kommun. Enligt kommunen har barn som tillhör de nationella minoriteterna rätt att få stöd i sin språkutveckling i förskolan av personal som kan minoritetsspråket i fråga.

I Malmö hänvisade de protesterande föräldrarna till Malmös status som finskt förvaltningsområde. Kommunen gick till slut med på att öppna en finskspråkig förskoleavdelning och även satsa på en finskspråkig pedagog som åker runt mellan förskolor. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista