Kuvassa näkyy vanhempi ihminen pitämässä puhelinta.
Foto: Anders Wiklund/TT

Bedragare åter ute efter finsktalande äldres pengar

1:23 min

Två män dömdes till fängelse i våras, när de försökte lura äldre finsktalande personer på pengar genom att låtsas vara offrets bortglömda, finska släkting i nöd. Nu undersöker polisen flera liknande fall i främst Mälardalen.

På finska: Suomenkieliset vanhustenhuijarit ovat jälleen liikkeellä

– Vi misstänker att det finns flera ligor med samma tillvägagångssätt. Det är en pågående brottslighet, säger Mikael Koskenniemi, gruppchef på bedrägerisektionen i Stockholm.

Polisen undersöker fall främst i orter kring Mälardalen, som Västerås, Örebro och Gävle.

Någon som inte lät sig luras när en misstänkt bedragare ringde är Toivo, som bor i Trollhättan.

– Jag sade att du är visst en av dem som lurar äldre på pengar, svarade Toivo när han fick samtal av en person som påstod sig vara hans bortglömda, finska släkting.

Vesa, som bor i Skövde, blev uppringd av någon med en liknande historia. Personen påstod sig vara Vesas brorson och menade och att hans plånbok blivit inlåst i bilen.

– Han ville ha mitt kontokort. De sade sig ha färska bullar och komma på kaffe. Jag sade att de ska ringa till polisen, så får de hjälp. Då lade de på.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista