Josefine Sundström
Josefine Sundström är programledare på konserten #mittfinland live Foto: Sammy Steen/SR Sisuradio
Finnblicken

Josefine Sundström: "Till en början förknippade jag Finland med mörker men nu är det bara ljust"

0:39 min

Programledaren och författaren Josefine Sundström har tidigare haft ett kluvet förhållande till sina rötter i Finland, men så småningom har Finland blivit en allt viktigare del av hennes liv.

I debutromanen Vinteräpplen inspirerades Josefine Sundström av sin egen mammas flykt från Österbotten i Finland till Sverige.

Min mamma flydde från en person som var farlig i hennes närhet.

Josefine Sundströms relation till Finland är med andra ord inte endast positiv och till en början associerade hon därför Finland med mystik och mörker.

– Vi talade inte om Finland hemma, men efter ett tag började vi resa till Finland en del och landet blev tillgängligt för oss igen.

Programledaren och författaren Josefine Sundström föddes i Sverige. Finland var till en början inte en stor del av hennes liv. Sundström upplever att den finska identiteten vuxit fram först på senare dagar i och med att hennes egna barn börjat utforska det finska arvet.

Mina barn är superstolta över sina finska rötter och min finska identitet har också blivit starkare i och med att barnen börjat intressera sig för sitt finska arv.

Finska piroger och finsk matinéfilm

Josefine Sundström är uppvuxen i Upplands-Väsby. Området hör till hela Stockholmstraktens mest finska bostadsområden och tydligast märktes det i mataffären, menar Sundström. Typisk finsk mat, till exempel finska piroger, fanns i de flesta butiker.

På gatan hördes mycket finska när Josefin var liten och trots att hennes mamma är svenskspråkig talade familjen finska i hemmet.

– Vi hängde med i finsk politik och sport och under veckosluten såg vi ofta på finsk matinéfilm från 40- och 50-talet, berättar Sundström.

Josefine Sundström leder tillsammans med Marko ”Markoolio” Lehtosalo #mittfinland live konserten på Kägelbanan i Stockholm den 29.11.

Journalismimme perustana on uskottavuus ja puolueettomuus. Sveriges Radio on riippumaton poliittisista, uskonnollisista, taloudellisista, julkisista ja yksityisistä intresseistä.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista