Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Vårdboende inget hinder för flytt inom Norden

Julkaistu onsdag 29 november 2017 kl 14.19
Hoitaja nostaa sängyssä makaavaa naista.
Foto: Björn Larsson Ask/TT

Den nordiska konventionen om socialt bistånd och sociala tjänster är en lag som möjliggör att även äldre människor som bor på ett vårdboende kan flytta från ett nordiskt land till ett annat.

På finska: Hoitokodissa asuvan omaisen siirto on pitkä ja hankala prosessi

Enligt lagen skall de ansvariga myndigheterna i de båda länderna samarbeta vid en sådan flyttning om den kommer att förbättra personens livssituation.

Socialråd Viveca Arrhenius vid Social- och hälsovårdsministeriet i Finland, påpekar att för att en flytt ska var aktuell ska den främja den sökandes hälsa.

– Processen inleds så att man först kontaktar de sociala myndigheterna i hemkommunen. Den kontaktar i sin tur myndigheterna i den nya hemkommunen.

Hemkommunen är skyldig att utreda och fatta ett beslut i frågan.

Mellan Finland och Sverige flyttar årligen en handfull äldre med vårdbehov, uppger Anne Eriksson vid Finlands ambassad.

Journalismimme perustana on uskottavuus ja puolueettomuus. Sveriges Radio on riippumaton poliittisista, uskonnollisista, taloudellisista, julkisista ja yksityisistä intresseistä.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".