Darya Pakarinen
Darya Pakarinen Foto: Sammy Steen/SR Sisuradio
Finnblicken

Darya Pakarinen: Redan som barn förstod jag att jorden är stor

1:21 min

Med en mamma från Finland och en pappa från Iran, Darya Pakarinen har alltid varit medveten om att Sverige bara är en liten del av världen.

Darya förstod redan i en ung ålder att jorden var mycket mer än bara Sverige och att det fanns många olika kulturer. Hon flyttade runt i Sverige stora delar av sin barndom och med rötter i både Finland och Iran kan man kanske tro att Darya känner sig rotlös, men så är inte fallet.

– Jag har aldrig upplevt ett behov av att hävda min kultur eller mitt språk för att känna att jag ska höra hemma någonstans. Mina språk har alltid bara funnits där och jag har aldrig tänkt att det är någonting speciellt med det.

I vuxen ålder har Darya däremot märkt att förhållandet till de finska rötterna väcker tankar och funderingar.

– Mycket har förändrats i och med att äldre släktingar gått bort och jag besöker inte heller Finland och vissa speciella platser i samma utsträckning.

Men jag vill inte heller tappa kontakten till Finland och har därför tvingat mig själv att aktivt upprätthålla förhållandet med landet.

Många språk blev exotiskt först i umgänge med svenska barn

Darya har gått på både finsk och svensk förskola, men hon reflekterade aldrig över vilka språk hon talade och förstod innan hon började på en svenskspråkig förskola.

– När jag började på ett svenskt dagis blev mina mångkulturella rötter och mina språk för första gången exotiska.

Samtidigt märkte man att det ändå var det svenska språket som prioriterades och personalen var främst orolig över att jag inte skulle lära mig svenska.

Darya Pakarinen uppträder på #Mittfinland Live konserten den 29.11

Journalismimme perustana on uskottavuus ja puolueettomuus. Sveriges Radio on riippumaton poliittisista, uskonnollisista, taloudellisista, julkisista ja yksityisistä intresseistä.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista