På bilden sitter två kvinnor och samtalar med varann i ett litet rum.
Foto: Cleis Nordfjell / SvD / TT

Framtiden oviss för den finska vuxenpsykiatriska avdelningen

1:49 min

Den finska psykiatriska mottagningen vid S:t Görans sjukhus i Stockholm har ett avtal som slutar om ett drygt år. Vad som händer efter det är oklart. "Jag tycker att man ska förändra vården", säger Eva-Lii Mark, sektionschef vid Norra Psykiatri och ansvarig för den finska verksamheten.

Vid den finska psykiatriska avdelningen på S:t Görans sjukhus går ungefär 55 patienter för tillfället. Avdelningen har en heltidsarbetande, finsktalande psykoterapeut samt en svensktalande psykiater och sekreterare på deltid.

– Jag tycker att man får en sämre vård för den här patientgruppen, med en mottagning som har ett stort område, som ska ta hand om patienter i en ålder från 18-100 år. Det finns ingen annan vård inom psykiatrin som är organiserad på det sättet, säger Eva-Lii Mark, sektionschef vid Norra Psykiatri och ansvarig för den finska verksamheten.

Avdelningens nuvarande avtal löper ut vid årsskiftet. Sverigefinska minoritetsrepresentanter har i samråd med landstinget påpekat att vården är sårbar speciellt i semestertider och att det skulle krävas en finsktalande psykiater och sjukskötare.

– Det har varit svårt att hitta en finsktalande psykiater på deltid. Just nu söker vi inte efter personal eftersom vi för en diskussion med beställarna om hur vi ska se på omhändertagandet av den här patientgruppen framöver, säger Eva-Lii Mark som också menar att det är frågan om en liten avdelning.

Maria Hägerstrand, enhetschef för hälso- och sjukvårdsförvaltningen på SLL, menar att avdelningen har haft svårt att bemöta olika behov som patienterna haft.

Det finns en svårighet när man har utgångspunkten i en nationalitet eller en minoritet, att kunna ha all den kompetens som alla de personer som befinner sig i den minoriteten kan ha behov av. Hur kan vi säkerställa att man löser vårdbehovet för den finska minoriteten på ett medicinskt säkert sätt?

Hur viktigt det är få prata finska när det gäller psykisk ohälsa?

– Det varierar säkert från person till person, hur viktigt man tycker att det är. Det finns ju väldigt många människor i Stockholms län som talar en rad olika språk, där man också har ett behov av psykiatrisk vård. Där får man lösa det med tolk.

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista