Mustavalkoinen valokuva Antti Rokan perheestä.
1 av 2
Antti Rokka familjeporträtt. Bakre raden till höger ser vi Antti Rokka, mamma Ida till vänster. Flickan i främre raden är Sirkka Granestad. Foto: Marika Pietilä/SR Sisuradio
Sirkka Granestad näyttää mustavalkoista kuvaa perheestään.
2 av 2
Sirkka Granestads pappa var ingermanländaren Antti Rokka, som försvarade Finland under fortsättningskriget. Foto: Marika Pietilä/SR Sisuradio
Finnblicken

Okänd soldat – med släkten i Sverige

0:17 min

Antti Rokka är en fiktiv krigshjälte i romanen Okänd soldat. Även verkliga livets Antti Rokka var en finsk soldat som slutligen flydde till Sverige.

På finska: Sirkka Granestad on tosielämän Antti Rokan tytär – tällainen oli Rokka-perheen elämä

Finlands hundrade självständighetsdag 6.12.2017, firas i Sverige med premiären av den finska storfilmen Okänd soldat.
Filmen är den tredje versionen som gjorts baserad på Väinö Linnas roman med samma namn.

I både boken och filmen finns det en fiktiv karaktär vid namn Antti Rokka, men det är få som vet att det även i verkligheten fanns en soldat med samma namn som man tror att karaktären är baserad på.

Verklighetens Rokka behövde efter kriget först fly inom Finland och sen vidare till Sverige, då han som ingermanländare till en början ofrivilligt tillhörde de ryska trupperna innan han bytte sida. När kriget sedan tog slut, beordrade Sovjetunionen att de ingermanländare som stridit på deras sida skulle komma tillbaka. 

– När kriget började skapades en bataljon med alla ingermanländare. Men ryssarna litade inte på att de skulle förbli lojala. Därför anlitade de en ryss som skulle leda bataljonen mot Finland. Men Antti Rokka var aldrig emot Finland utan skickades dit mot sin vilja, säger Rokkas dotter Sirkka Granestad. 

Pappa sa att de aldrig sköt ett enda skott mot Finland. De var finnar så de kunde inte, fast deras ryska general skulle velat det. Men som pappa har berättat, så small det ett skott och så var ryssen död. Därefter gick de över till de finska styrkorna.

Med hjälp av Rokkas finska vapenbröder kunde Rokka och hela hans familj fly genom Haparanda till Sverige, och än idag bor Rokkas barn och barnbarn i Sverige. 

Men enligt Sirkka Granestad dog Antti Rokkas bror i Sovjetunionen. Han försvann från Finland flera år innan under märkliga omständigheter. 

Var Antti även den "Okända" Rokka?

Enligt Antti Rokkas familj och den finska historieforskaren Risto Husa är deras Antti Rokka samma som influerat karaktären i Väinö Linnas roman Okänd soldat. 

Men Väinö Linna har själv nekat till att han någonsin skulle ha träffat den riktiga Antti Rokka. Han sa istället att finska Viljam Pylkäs är den största influensen till karaktären.

Sirkka Granestad säger trots det att hennes pappa Antti och Väinö Linna träffades flera gånger innan boken publicerades, och att Linna lovade Rokka att karaktären i boken inte skulle ha samma namn då han var rädd att bokens popularitet skulle möjliggöra för Sovjetunionen att hitta honom. 

Sirkka minns än idag hur pappa Antti reagerade när bokens karaktär ändå bar hans namn. 

Jag sov i köket och vaknade av att pappa hastigt kom hem i mörkret och väckte mamma och sa: "Mamma, nu har vår bok kommit. Nu kommer ryssarna och dödar mig".

Familjen fick trots allt leva ett tryggt liv i Sverige fram tills Anttis död.

Nu när den hundrade självständighetsdagen närmar sig vill Sirkka Granestad tacka finländarna för den hjälp familjen fick att gömma sig och slutligen fly till Sverige efter kriget. 

Jag vill bara tacka er så mycket för att ni räddade oss då när vi var i Finland. Om inte ni fanns skulle hela familjen tagits av ryssarna. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista