Annette Kohkoinen (vanhempi), Viktoria Björklund (Luulajan kunnan esustaja) ja Hanna Kaasalainen (vanhempi) täyteen kirjoitetun white boardin edessä.
Glada miner efter första samrådsmötet om strategin. Från vänster: Annette Kohkoinen, Viktoria Björklund och Hanna Kaasalainen. Foto: Bertil Isaksson/Sveriges Radio Meänraatio

Luleå tar fram strategi för minoritetsspråken i förskolan och skolan

Viktoria Björklund: "Vi ska ta reda på hur vi kan förbättra arbetet med språken i alla skolformer"
0:34 min

Luleå kommun håller på att ta fram en strategi för arbetet med de nationella minoritetsspråken i förskolan och skolan. Jobbet görs tillsammans med minoritetsorganisationer och intresserade föräldrar.

På finska: Luulaja luo strategian vähemmistökielten tukemiseksi esikouluissa ja kouluissa

Strategin för arbetet med de nationella minoriteterna gäller så väl förskola, förskoleklass, grundskola som gymnasiet.

Luleå kommun har hållit ett första samrådsmöte om strategin med organisationer för de nationella minoriteterna samt intresserade föräldrar.

Viktoria Björklund, chef för Flerspråkscentrum i kommunen, ansvarar för samordningen av arbetet med strategin.

– Vi är ute efter att ta reda på vilka önskemål och synpunkter det finns om hur vi kan förbättra arbetet med nationella minoriteter i alla skolformer. Vi är medvetna om att vi behöver utveckla det och göra det bättre, säger Björklund. 

Vi är intresserade av att höra vad man önskar så att vi tillsammans ska ta fram något som vi alla kan landa i och känna oss nöjda med.

Varför tar ni fram den just nu?

– Det är till exempel för att vi är på väg att bli en del av förvaltningsområdena för meänkieli och samiska redan i början av nästa år, tror vi.

Regeringen väntas fatta beslut om nya kommuner till minoritetsspråkens förvaltningsområden fortfarande under 2017. Kommunerna ansluts i så fall med största sannolikhet från och med första februari 2018.

I så fall får barnen i Luleå rätt till förskoleverksamhet som är helt eller delvis på meänkieli och samiska.

Luleå tillhör redan finska språkets förvaltningsområde.

"Jag flyttade till Luleå på grund av förvaltningsområdet"

Föräldrarna Hanna Kaasalainen och Annette Kohkoinen deltog på det första samrådsmötet om den nya strategin.

De tror att Luleå skulle kunna dra stor nytta av ett lyckat arbete med minoritetsspråken i förskolan och skolan.

– Se bara på mig själv. Jag fick jobb på Luleå tekniska universitet, men hade också flera andra alternativa bosättningsorter. En stor fördel för Luleå var att kommunen tillhör finska språkets förvaltningsområde, berättar Hanna Kaasalainen.

Nu har jag också stora förväntningar på att mina barn ska komma ut ur utbildningssystemet här som åtminstone tvåspråkiga.

"Stannade kvar i Luleå på grund av meänkieli"

Annette Kohkoinen bor i Råneå i Luleå kommun och är förälder till två barn hon pratar meänkieli med. Hon är inne på samma linje som Hanna.

– Det vore ju fantastiskt om vi kunde marknadsföra Luleå som minoritetsspråkskommun. Jag själv flyttade inte ifrån kommunen då det fanns en möjlighet att Luleå blir en del av meänkielis förvaltningsområde.

Vad önskar du dig av Luleå om kommunen blir en del av förvaltningsområdet för meänkieli?

– För barnomsorgens del önskar jag minst en förskoleavdelning där verksamheten är på meänkieli.

Vad mer har ni för önskemål kring arbetet med strategin för minoritetsspråken?

Att det ska bli en självklarhet att barnen får meänkieli i förskolan och skolan. Att man inte behöver kämpa och strida för det. Att det ses som en fördel för alla.

– Nu blir jag kontaktad av andra föräldrar som säger att 'bra att du orkar kämpa för detta, vi orkar inte mer.' Flera generationer har redan tappat sitt språk, meänkieli. Vi kommer att förlora ännu mer av vårt språk, om det här inte blir lättare.

Hanna Kaasalainen håller med.

– Jag hoppas att barnen får med sig från skolsystemet dels två språk, men även en stolthet över sin kultur och sitt språk, en känsla av att samhället uppskattar flerspråkigheten och ser den som en rikedom. Och erkänner att detta är språkkunskaper man kan ha nytta av.

Kan Luleå kommun svara upp mot detta, Viktoria Björklund från Flerspråkscentrum?

– Jag tycker att det är väldigt väl formulerat. Det är en vision som vi alla måste ha, att det ska vara en självklarhet, att det ska vara någonting man inte behöver strida för. Det känns väldigt positivt efter mötet ikväll.

Februari 2018 i sikte

Den övergripande strategin är tänkt att vara klar för beslut i början av februari 2018.

Till strategin ska det - enligt uppdraget från Barn- och utbildningsnämnden- kopplas handlingsplaner där arbetet konkretiseras. De ska arbetas fram för de olika skolformerna samt för förvaltningsområdena under vårterminen 2018.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".