Tukholman suomalaisen seurakunnan kanttori Merja Aapro
Merja Aapro som är kantor i Sverigefinska kyrkan i Stockholm leder sångstunderna. Foto: Virpi Inkeri/Sveriges radio

Finsk jultradition tar över Sverige

Lyssna på finska: "Folk sjunger ur djupet av deras hjärtan"
1:52 min

I Finland har man sjungit fina julsånger i 45 års tid och i Sverige har både svenska och Sverigefinska församlingar börjat arrangera sångstunder efter den finska mallen.

Under julen, från första advent till trettondedag jul fylls kyrkorna i Finland med folk som samlats för att sjunga så kallade fina julsånger, något som har varit speciellt för just Finland.

Nu har det även blivit en trend som växt sig stark utomlands då över 20 länder har församlingar som gjort det till sin tradition.

Även i Sverige har både svenska och Sverigefinska församlingar börjat arrangera sångstunder som följer den finska mallen under juletiden, något som fyller salarna säger Merja Aapro som är kantor i Sverigefinska kyrkan i Stockholm.

– Det är verkligen roliga tillställningar, för att folk kommer för att sjunga med hela sitt hjärta och kyrkan är alltid full!

250 svenska församlingar sjunger finska julsånger

Man sjunger sångerna både på finska och svenska även i andra svenska församlingar runt om i landet, bland annat i Malmö, Norrköping, Göteborg, Örnsköldsvik och Eskilstuna.

I år har 250 svenska församlingar beställt årets sånghäfte med 25 utvalda kompositioner, en stor ökning bara under de senaste åren.

Sverigefinska sånger i häftet

Årets sånghäfte har Skaras sverigefinska medarbetare tagit fram tillsammans med kyrkkansliet och nästa år är det Stockholms tur.  

I sånghäftet finns klassiker som julenatt i både svensk och finsk tappning men även mer okända låtar. 

– I år har vi en sverigefinsk kyrkartist från Trollhättan vid namn Kimmo Tuomaala som komponerat en helt ny låt, så det är extra kul i år.

45 år gammal tradition

Sverige, liksom andra länder, har tagit efter Finland där man har sjungit fina julsånger i 45 års tid. Det är Finlands största musikhändelse varje år.

Traditionen har fått spridning i 20 olika länder och har blivit internationellt uppmärksammad först nu. Till Sverige spred den sig snabbt. Redan fem år efter att traditionen dök upp på andra sidan viken anammades den i Sverige. Här har det nu sjungits fina julsånger i över 40 år.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".