Virkad bläckfisk med långa armar.
1 av 2
Den virkade bläckfiskens långa armar är utmärkta att pilla på och dra i Foto: Ulla Rajakisto/SR Sisuradio
Diakon Minna Hellström sitter vid ett bord med en virkad bläckfisk på.
2 av 2
Diakon Minna Hellström har tillsammans med en grupp frivilliga börjat virka bläckfiskar för demenspatienter. Foto: Ulla Rajakisto/SR Sisuradio
Finnblicken

Virkade bläckfisktentakler – vad är det egentligen frågan om?

0:25 min

Idén kommer ursprungligen från Danmark, men i Finland blev det en succé. Nu har de virkade bläckfiskarna också anlänt till Trollhättan, men denna gång med demenspatienter i åtanke.

Virkade bläckfiskar som tillverkas i talkoanda. I Finland är det redan en etablerad sysselsättning och nu har pysslandet spridit sig till Trollhättan.

Ursprungligen började mamman till en prematur virka bläckfiskar med långa armar till sitt nyfödda barn.

Tanken bakom bläckfisken är att förtidigt födda barn fingrar och leker med bläckfiskens tentakler och låter slangarna omkring dem vara i fred. Dessutom är bläckfiskarna väldigt lätta att virka och passar utmärkt som ett mindre handarbetsprojekt.

Sjukhusen i Sverige är ändå inte stormförtjusta i hemvirkade bläckfiskar. Göteborgs Posten rapporterar till exempel att Sahlgrenska universitetssjukhuset förbjudit alla gosedjur, inklusive virkade bläckfiskar, på grund av hygienskäl.

 

Passar också för patienter med demens

I Trollhättan har diakon Minna Hellström tillsammans med andra frivilliga börjat virka bläckfiskar, men denna gång är det inte enbart med prematurbarn i åtanke.

Personer som lider av demens har också ett behov att fingra på något och i allmänhet pillar personerna på sina kläder, men personalen brukar ibland ge till exempel en tygbit i handen, berättar Minna Hellström.

– Tanken är att personalen i fortsättningen kan ge en bläckfisk att fingra på.

Eftersom bläckfisken är virkad med en sammanhängande tråd lossnar inte små enskilda trådbitar. Bläckfiskarna tillverkas av bomull och tanken är att de ska vara lätta att tvätta och så säkra som möjligt.

Framför allt demenspatienter som opererats brukar rycka i slangarna och då är det bra att ge personerna något annat att dra i.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista