Johan Häggman
Enligt Johan Häggman rankas Sverige lågt när det kommer till hanteringen av minoritetsfrågor i Europa. Foto: Pasi Myöhänen, Sisuradio
Finnblicken

Forskare: Sveriges ekonomi gynnas av minoriteter

1:32 min

Enligt minoritetsforskaren Johan Häggman bör Sverige satsa mer på minoritetsspråk då nya studier visar att det gynnar den nationella ekonomin.

På finska: Vähemmistötutkija: Vähemmistökielten laiminlyönnistä haittaa jopa Ruotsin kansantaloudelle

Jämfört med andra EU-länder får Sverige dåligt betyg i sin hantering av minoritetsfrågor, något som förbryllar minoritetsforskaren Johan Häggman.

Häggman, som har följt minoritetsfrågor i Europa i flera år och jobbat i Europaparlamentet, säger att Sverige och Frankrike är de enda europeiska länderna som inte har skolor som erbjuder undervisning helt på minoritetsspråk. 

Däremot har den ungerska minoriteten i Rumänien och Slovakien egna skolor från förskolan hela vägen till universitetsnivå. 

Trots att Sverige är ett rikt land så erbjuds inte den här möjligheten till den finska minoriteten.

"Gynnar ekonomin"

Forskning som Europakommissionen tagit fram visar att främjandet av minoritetsspråken gynnar den nationella ekonomin.

Till exempel är Finland Sveriges tredje största exportland med en export som är större än till alla spansk- och fransktalande länder tillsammans.

En anledning som enligt Johan Häggman borde räcka för att Sverige ska satsa mer på finska och de andra minoritetsspråken.

– Europakommissionens forskningar visar att man kan handla med vilket språk som helst, men att man säljer bara på kundens språk. Därför är det svårt att förstå varför inte Sverige drar nytta av minoriteterna och minoritetsspråken, framförallt den finska.

Journalismimme perustana on uskottavuus ja puolueettomuus. Sveriges Radio on riippumaton poliittisista, uskonnollisista, taloudellisista, julkisista ja yksityisistä intresseistä.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".