Finnblicken

Åldringar glöms i självmordsdebatten trots att de är den största riskgruppen

0:42 min

I självmordsdebatten glöms ofta den äldre befolkningen trots att självmord är mera allmänt förekommande bland landets åldringar. Sisuradio har granskat äldres självmord.

2016 begick 1134 personer självmord i Sverige. 300 av dem var 65 år eller äldre. Socialstyrelsens dödsorsaksregister visar att antalet självmord inte skiljer sig mellan olika åldersgrupper om man inte tar den yngsta gruppen i beaktande, men den äldre befolkningen skiljer sig från mängden eftersom till och med 87 procent av de som begår självmord lider av en depression.

Missbruksproblematik och personlighetsstörning, som är avgörande faktorer bakom yngre personers självmord och självmordsförsök, är däremot relativt ovanliga bland äldre.

Sisuradios granskning visar istället att en pågående depression är den överlägset vanligaste orsaken bakom självmord bland äldre och vård mot depression är därmed nyckeln till självmordsprevention, säger Margda Waern, professor i psykiatri vid Göteborgs universitet.

– De flesta äldre som begår självmord lider av en pågående depression och depression är en behandlingsbar sjukdom.

Bättre vård och uppmärksamhet är nyckeln i preventionsarbetet.

Kari, som bor i Västra Götaland, är rullstolsburen och kan inte röra sig i lägenheten utan hjälp. Hans vardag består av att antingen ligga i sängen eller sitta vid sin dator. Sex gånger om dagen kommer hemtjänsten förbi och förflyttar honom antingen till sängen eller till rullstolen. Utan hjälp kan han inte lämna lägenheten.

Karis enformiga vardag leder till att de dystra tankarna smyger sig på.

– Jag är nog väldigt pessimistisk. Jag tror inte min situation kommer att förbättras och mitt liv känns mycket tomt, säger Kari.

En personlig assistent, som kunde följa med Kari och hjälpa honom i vardagen, hade enligt Kari hjälpt och gjort honom mera mobil, men personliga assistenter brukar sällan erbjudas till äldre personer, säger han.

När min dotter kommer förbi med sina hundar blir jag på gott humör. En av hundarna lägger sig alltid i sängens fotända och somnar. Det känns alltid väldigt bra.

Självmord bland äldre sällan ett infall

Äldres självmordsförsök har oftare en dödlig utgång. Enligt forskning fullbordas ett av fyra självmordsförsök bland äldre. Det här innebär att betydligt fler äldre dör på grund av självmord. Motsvarande siffra bland tonåringar är en på tvåhundra. Professor i psykiatri Margda Waern säger att detta dels beror på att en äldre kropp har mindre marginaler, men statistiken pekar också på en målmedvetenhet, säger hon.

– En äldre kropp klarar inte nödvändigtvis av till exempel en förgiftning eller en blodförlust, men många äldre som överlever sitt självmordsförsök uttrycker efteråt att det verkligen var meningen att dö, säger Waern.

 Allt fler äldre lider av mentala problem

Statistiken visar en dyster trend. 20 procent av de äldre i landet lider av mentala problem och Socialstyrelsens siffror tyder på att depression är ett växande problem.

Sjukvården spelar en viktig roll i depressionsbehandlingen, men viktiga stödinsatser finns också på annat håll. Föreningen SPES jobbar med suicid prevention och anhörigas stöd genom bland annat samtalsstödsgrupper. Vice ordförande Pirjo Stråte vill poängtera hur viktigt det är att tala med sina medmänniskor.

Samtalsstöd i grupper för anhöriga och berörda är också väldigt viktigt för anhöriga till personer som begått självmord är en stor riskgrupp.

SPES stödtelefon: 08-345873
Varje dag kl 19.00-22.00

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista