Jonna Vanhatalo. Kuva/Foto: Ramin Farzin/Sveriges Radio Sisuradio
Jonna Vanhatalo. Foto: Ramin Farzin/Sveriges Radio Sisuradio
Finnblicken

Jonna Vanhatalo avslöjar sina knep för en billigare jul

0:37 min

Författaren och frilansskribenten Jonna Vanhatalo gästade Populastudion och berättade hur hon som ensamstående mamma med en tajt ekonomi brukar spara in på julutgifterna.

Jonna har också tidigare berättat om hur hon som ensamstående förälder har en stram budget. Tidigare i år var hon bland annat aktuell när hon på Instagram meddelade att tavlan föreställande henne och ex-mannen Marcus Birro var till salu. Internetauktionen, som började som ett skämt, blev en lukrativ affär och Jonna fick över 50 000 kronor för den gamla bröllopsgåvan. Pengar som enligt Jonna var nödvändiga för hennes privatekonomi.

Julen är som bekant en dyr högtid, men Jonna har några knep i bakfickan som kan minska utgifterna för familjer som inte har så mycket pengar att röra sig med.

– Jag tycker själv att jag är ganska fyndig när det kommer till att julpynta hemmet för en billig peng, säger Jonna.

I fjol hade alla grannar i huset en julkrans på dörren, men Jonna tejpade istället upp ett vitt papper med texten ”julkrans” på sin ytterdörr.

I år hängde jag julljus på torkställningen för tvätt och det får fungera som vår julgran i år.

Mindre krav leder till mindre stress

Decemberstressen når sin kulmen dagarna innan jul, men Jonna låter sig inte påverkas.

– Jag är väldigt lättstressad, men jag vägrar att dras med i julhetsen. Jag köper knappt några julklappar och i år glömde jag bort att tända adventsljusstaken.

Den tredje advent tände jag alla tre ljusen samtidigt, men jag tog fram förra årets adventsljus så det såg ändå rätt ut när jag tog en bild för Instagram.

Jonna är också väldigt sparsam när det kommer till att köpa julklappar.

– Jag gör en del julklappar själv och har jag en bra julklappsidé som jag måste köpa så gör jag det, men att försöka krysta fram en julklapp utan någon bra idé skapar stress och har man dessutom en dålig ekonomi så blir det bara ännu värre, säger Jonna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista