Mitä kertoo Sisuradiolle valettu tina, kun vanhaan lisätään uudet hevosenkengät? Kuva: Ulla Rajakisto, Sisuradio
Den finska nyårstraditionen att stöpa nyårslyckor av tenn kommer att gå i graven efter årsskiftet. Foto: Ulla Rajakisto/SR Sisuradio

Finsk nyårstradition förbjuds - farligt för hälsan

1:03 min

En folkkär, finsk nyårstradition tar slut i år. Tennstöpning förbjuds av hälsoskäl.

Traditionen med att stöpa nyårslyckor av tenn är vanlig i Finland. Det hela går ut på att man smälter tenn som är formad som en hästsko, och kastar sedan innehållet i en hink med kallt vatten.

Av föremålet ska man sedan utläsa vad det nya året för med sig, kärlek, resor eller kanske pengar?

Finska Säkerhets- och kemikalieverket förbjuder butikerna att sälja nyårslyckor i tenn från och med mars nästa år, eftersom nyårslyckorna innehåller bly. Bly klassas å sin sida som ett hälsofarligt ämne av EU. 

– Bly kan försämra fertiliteten och är också farligt för miljön, säger Marilla Anttila, gruppchef på Säkerhets- och kemikalieverket.

Känsligast för bly är foster och små barn, som absolut inte ska sätta bly i munnen. Om man har gamla nyårslyckor av tenn liggande hemma hos sig, ska kan man föra dem till återvinningscentralen och avdelningen för farligt avfall, säger Anttila.

Det är fritt fram för marknaden att skapa nyårslyckor av rent tenn, konstaterar hon.

– Men det är visst lite dyrare än versionen som innehåller bly, säger Anttila.

Finska myndigheter rekommenderar att man stöper nyårslyckor av bivax och socker istället.

Ska man vara orolig om man som barn ofta stöpt tenn vid nyårsfirandet?

– Knappast gör enstaka gånger någon skada. Det är snarare en fråga om principer, att föremål med dessa hälsofarliga kemikalier inte ska säljas till konsumenterna.

Journalismimme perustana on uskottavuus ja puolueettomuus. Sveriges Radio on riippumaton poliittisista, uskonnollisista, taloudellisista, julkisista ja yksityisistä intresseistä.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista