Kuvassa potilas istuu sängyllä kädet ristissä.
1 av 2
Foto: Claudio Bresciani/TT
Maakäräjäneuvos Anna Starbrink (L).
2 av 2
Landstingsråd Anna Starbrink (L). Foto: Malin Hoelstad / SvD / TT

Landstingsråd lovar mer hälsovård på finska

1:48 min

Jag tycker att vi ska kunna leva upp till kravet på att man ska få vård på sitt språk, säger hälso- och sjukvårdslandstingsråd i Stockholm, Anna Starbrink (L).

Sverigefinnar och de andra nationella minoriteterna ska ha rätt till sjukvård på eget modersmål, anser liberalernas Anna Starbrink, hälso- och sjukvårdslandstingsråd i Stockholm.

Den nuvarande lagstiftningen ger inte nationella minoritetsgrupper rätt till detta. Regeringens minoritetspolitiska utredare Lennart Rohdin föreslår i sin utredning att rätten till sjukvård på eget språk ska stärkas i lag för minoritetsgrupperna, speciellt när det gäller specialiserad vård som psykatri.

Anna Starbrink berömmer partikollegans Lennart Rohdins minoritetspolitiska utredning och är beredd att klargöra de nationella minoriteternas rätt till vård på eget språk. Det är ett av förslagen i Rohdins minoritetspolitiska utredning: Nästa steg. Förslag för en stärkt minoritetspolitik.

Anna Starbrink menar att detta är något som ska gå att göra, genom att bland annat kartlägga språkkompetensen hos vårdpersonalen.

– Det behövs en samlad kunskap om var kompetensen finns i vården, så att man kan matcha rätt patient med rätt vårdgivare.

Stockholms läns landsting har varit en del av finska förvaltningsområdet redan i sju år. Varför görs detta först nu?

– Det finns naturligtvis många saker som behöver göras och vi identifierar nya saker där vi måste utvecklas hela tiden.

Anna Starbrink kan inte säga när kartläggningen skulle vara klar.

– Det här är en fråga för landstingsstyrelsen, så jag har inte någon tidtabell klar ännu för detta, säger Starbrink.

I Stockholm finns en av landets få mottagningar som fungerar på ett nationellt minoritetsspråk, den finska psykiatriska mottagningen vid S:t Görans sjukhus.

Framtiden för mottagningen, som har drygt 50 patienter, är oklar efter att den nuvarande beställningsmodellen avslutas om ett år.

Sverigefinska riksförbundet och regeringens minoritetspolitiska utredare Lennart Rohdin har bägge förhållit sig kritiskt till eventuella planer på att lägga ned verksamheten på mottagningen.

Starbrink menar att finsk psykiatrisk vård ska ges på fler än en mottagning i länet.

– Det räcker inte med att det bara finns en mottagning och att alla kan peka på den, den här kompetensen måste finnas i stora delar av länet därför att befolkningen ser ut så. Men formerna behöver vi diskutera vidare.

Journalismimme perustana on uskottavuus ja puolueettomuus. Sveriges Radio on riippumaton poliittisista, uskonnollisista, taloudellisista, julkisista ja yksityisistä intresseistä.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista