tuula haatainen fixad
Presdidentkandidaten Tuula Haatainen är emot ett finskt Nato-medlemskap. Foto: Pressbild
Finlands presidentval 2018

Tuula Haatainen: "Utanförskap och ojämlikhet de största hoten"

6:33 min

Fred, hållbar utveckling och nej till Nato. Det är några av huvudfrågorna för den socialdemokratiska presidentkandidaten Tuula Haatainen.

På finska: Tuula Haatainen: Syrjäytyminen ja eriarvoistuminen ovat Suomen suurin turvallisuusuhka

I slutet av januari går Finland till presidentval och i Sisuradios valserie möter vi samtliga åtta kandidater. Nu har turen kommit till den socialdemokratiska kandidaten Tuula Haatainen, en 57-årig före detta minister.

Neutraliteten i fokus

I sin kampanj fokuserar hon på fred och hållbar utveckling. Hon vill främja Finlands samarbete med EU och de nordiska länderna men är emot ett finskt Nato-medlemskap. 

– Finland är ett neutralt land och tillsammans med Sverige har vi en stark ställning i Östersjöområdet. Vi ska använda vår ställning till att främja stabiliteten i Östersjön och inte tvärtom. 

I Finland är presidentens uppgift främst att leda landets utrikespolitik tillsammans med regeringen.

Rutinerad minister

När det kommer till utrikespolitik är Tuula Haatainen relativt oerfaren men inrikespolitik har hon desto större erfarenhet av. Hon har varit såväl social- och hälsovårdsminister som undervisningsminister. 

Till hennes inrikespolitiska hjärtefrågor hör ojämlikheten, utanförskapet och de ökande klyftorna i samhället som hon menar riskerar att få förödande konsekvenser.

Klimatet rör oss alla

– Utanförskapet och ojämlikheten är våra största utmaningar och hot inför framtiden. Om en stor del av befolkningen känner de inte har något större värde och är utanför samhället riskerar det att leda till ökad populism och extremism.

En annan viktig fråga för den socialdemokratiska presidentkandidaten är den som rör klimatet. 

– Vi måste samarbeta inom FN och EU för att komma till bukt med klimatfrågan. Det är en fråga som rör oss alla.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista