Merja Kyllönen står mot en mörk vägg
Vänsterförbundets presidentkandidat Merja Kyllönen vill att Finland ska förbli neutralt. Foto: Nick Tulinen
Finlands presidentval 2018

Miljö och fredsarbete i fokus för Merja Kyllönen

1:35 min

Om Merja Kyllönen vinner valet vill hon att Finland tar en större roll som fredsmäklare och medlare i stora internationella kriser.

På finska: Merja Kyllönen: Suomen pysyttävä sotilaallisesti täysin liittoutumattomana

Det finska presidentvalet närmar sig med stormsteg och i Sisuradios valserie möter vi samtliga åtta presidentkandidater. Nu har turen kommit till Vänsterförbundets kandidat Merja Kyllönen. Hon är 40 år gammal och har hunnit med en hel del inom politiken. Hon har varit trafikminister och riksdagsledamot och nu är hon ledamot i EU.

På hemmaplan är hon känd för sina fräcka och roliga uttalanden men i sin valkampanj manar hon till medling. Och just medling är något som är återkommande i kampanjen. Om Kyllönen skulle vinna valet vill hon se ett Finland som tar en större roll som fredsmäklare och medlare vid stora internationella kriser. 

– Som president skulle jag vilja göra Finland till fredsmäklare inom både FN och OSSE (Organisationen för säkerhet och samarbete i Europa). Men framför allt vill jag se till att Finland förblir neutralt och håller sig utanför försvarsallianser.

Samarbete med Sverige – men inte militärt

Ett finskt Nato-medlemskap är alltså uteslutet för Merja Kyllönen som inte heller är särskilt intresserad av nordiska försvarsallianser. Istället tycker hon att det vore bättre och Finland och Sverige samarbetade för att bekämpa klimathotet och framtida naturkatastrofer.

 – Varför inte samarbeta med Sverige för att utveckla den humanitära hjälpen och biståndsarbetet vid stora kriser och naturkatastrofer? Vad kan vi göra för att förhindra att vi inte har en enorm flyktingkris om tio år med hundratals miljoner människor på flykt undan naturkatastrofer?

"Lika mycket värda"

Hur ser Kyllönen på sverigefinnarna och deras ställning i Sverige?

– Jag vill givetvis vara tillgänglig för alla människor och tycker att det är viktigt att utlandsfinländare har kvar sin anknytning till hemlandet. Alla finländare, oavsett var de kommer ifrån, är lika mycket värda. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista