Matti Vanhanen och en blå vägg
Matti Vanhanen Foto: mattivanhanen.fi
Finlands presidentval 2018

Finlands säkerhet i fokus för Matti Vanhanen

6:08 min

Matti Vanhanen är för ett neutralt Finland men vill inte stänga några dörrar."Det viktigaste är alltid att ha finländarnas säkerhet som utgångspunkt."

På finska: Matti Vanhanen: Voimakkaat vastakkainasettelut eivät ole Suomelle eduksi

Centerns presidentkandidat Matti Vanhanen är minst sagt en rutinerad politiker. 62-årige Vanhanen var statsminister i sju år under tiden som Tarja Halonen var Finlands president. Innan han tillträdde som statsminister var han försvarsminister under en kort period.

Vill lösa konflikter

Han kandiderade i presidentvalet 2006 och blev då trea i den första omgången. Om han skulle vinna årets val och bli republikens president skulle han vilja bli en inrikespolitisk konfliktlösare.

– Dessvärre har vi just nu väldigt stora motsättningar i landet såsom exempelvis den mellan huvudstaden och landsbygden och den mellan finländare och invandrare. Det är verkligen oroväckande att åsikterna i de här frågorna går isär så mycket och jag skulle vilja jobba för att förbättra det inrikespolitiska klimatet, säger han.

Säkerheten går först

Matti Vanhanen är en trogen EU-förespråkare men tycker att det är viktigt att Finland förblir neutralt och håller sig utanför försvarsallianser. Trots det vill han inte måla in sig i ett hörn. 

– Jag är inte en sån politiker som försöker fiska röster genom att slå näven i bordet och säga att vi absolut inte ska närma oss Nato under de närmaste sex åren. Så långa löften tycker jag att man ska akta sig för att göra. Det viktigaste är alltid att ha finländarnas säkerhet som utgångspunkt. 

Tydligheten viktig

I sin presidentkampanj lyfter Matti Vanhanen även miljöfrågan och globala konflikter som kan komma att påverka säkerheten i Finland. Han menar till exempel att den stora befolkningsökningen i Afrika kommer att synas även i Europa.

– Vi måste vara tydliga och välja om vi ska isolera oss som USA och Ryssland eller om vi ska samarbeta med andra länder. Som ett litet land tycker jag att det är viktigt att bygga internationella relationer och samarbeten.

Ingen egen linje 

Hur ser centerpartisten Vanhanen på sverigefinnarna och deras situation i Sverige? 

– Oavsett vilket land du bor i eller vilket land du kommer från är det viktigt att få hålla sina rötter, sitt språk och sin kulturella bakgrund vid liv. Det är en otroligt stor del av alla människors identitet och helhet.

Han tycker att det är viktigt att det finska språket lever vidare i Sverige, men säger samtidigt att han som president inte skulle ha så stora möjligheter att påverka den svenska minoritetspolitiken. 

– Det är en typisk fråga där presidenten inte nödvändigtvis behöver ha en egen linje, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista