Laura Huhtasaari katsoo kuvaan ja hymyilee.
Sannfinländarnas kandidat Laura Huhtasaari. Foto: Pressikuva
Presidentvalet i Finland 2018

Laura Huhtasaari: Finland ska stänga gränserna för asylinvandring

"Vi ska bara ta emot kvotflyktingar" (lyssna på finska)
6:07 min

Den yngsta kandidaten i det finska presidentvalet är Sannfinländarnas Laura Huhtasaari, en 38-årig speciallärare och riksdagsledamot som vill att Finland ska stänga gränserna och gå ur EU.

På finska: Laura Huhtasaari: Ilman papereita ei tarvitse tulla

Laura Huhtasaari har väckt uppmärksamhet med sina radikala åsikter om invandring och EU. Hon menar att finska gränserna ska stängas för asylinvandrare och att Finland bara ska ta emot kvotflyktingar från flyktingläger. Papperslösa ska inte släppas in i landet, enligt henne.

– På samma sätt som Schweiz, Japan och alla länder som vettigt bevakar sina gränser, ska vi också bevaka våra. Utan giltiga papper ska man inte bemöda sig att komma till Finland.

Huhtasaaris förslag strider bland annat mot rätten att söka asyl i FN:s allmänna förklaring om mänskliga rättigheter.

Hur skulle vardagen fungera för dem som bor i gränsområdet i till exempel Haparanda, om gränserna skulle stängas?

– Sverige och Danmark har ju lyckats lösa det här. Finländarnas säkerhet och välmående går före allt annat.

I en intervju för finska public service-bolaget Yle säger Huhtasaari att hon nog stöder invandrare som flyttar till Finland för att jobba eller för att till exempel gifta sig. 

Huhtasaari har också väckt uppmärksamhet med sitt uttalande om att hon inte tror på evolutionsteorin. Hon ser också islamisering som ett hot mot landet.

 "Ut ur EU"

Sannfinländarnas kandidat vill föra Finland ut ur EU, eftersom unionen enligt henne håller på att utvecklas till en förbundsstat.

– Finland behöver en kursändring och en fosterländsk president. Vi måste ut ur EU eftersom vi inte vill bli del av en förbundsstat, säger Huhtasaari.

Finland ska hållas utanför stormakternas konflikter och finländarnas säkerhet ska sättas först, enligt Huhtasaari. Säkerhetsläget i Östersjön skulle hon som president förbättra genom att dämpa tonen.

– Vi ska lindra situationen och sluta med onödiga irritationsmoment. Vi ska agera smart och pragmatiskt så att vi inte hamnar i en situation där läget eskalerar, säger Huhtasaari som inte stöder ett medlemskap i Nato.

"Finland tillbaka"

I sin kampanj använder Laura Huhtasaari en slogan som lyder "Finland tillbaka".

– Det betyder att vi ska tillbaka till gamla basvärderingar och att vi inte ska gå med på avtal som är orättvisa för Finland, avtal som flyttar arbetsplatser från Finland.

Den 17-åriga helsingforsbon Mikko Särkkälä får inte rösta än, men skulle han få göra det skulle rösten gå till Huhtasaari.

– Laura är den enda nationalistiska och mest konservativa av alla kandidater. Även om jag inte stöder alla hennes åsikter, skulle jag rösta på henne för jag tycker att Sannfinländarna är det bästa partiet.

Sverigefinnars rättigheter

Om sverigefinländare säger Laura Huhtasaari att hon inte har följt diskussionen om minoritetens ställning i Sverige så värst mycket.

– Men jag skulle hålla låda för att sverigefinnarnas rättigheter följs. Det finns säkert saker man skulle kunna göra bättre, säger Huhtasaari.

Den första omgången i presidentvalet hålls den 28 januari. Förhandsröstningen för finska medborgare i Sverige börjar den 17 januari.

Presidentens främsta uppgift är att leda Finlands utrikespolitik i samråd med regeringen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".