Maria-Pia Boëthius
Maria-Pia Boëthius återvände till sin mammas födelseort i arbetet med boken. Foto: Elin von Wright / Sveriges Radio Sisuradio
Finnblicken

Maria-Pia Boëthius bok Vitt och Rött skildrar Finlands inbördeskrig genom kvinnor i flera generationer

1:51 min

Genom boken Vitt och Rött ville Maria-Pia Boëthius försöka ta reda på sanningen om Finlands blodiga historia och sanningen om hennes mammas liv.

Den 28:de januari är det exakt 100 år sen det finska inbördeskriget bröt ut. Boken Vitt och Rött av journalisten och debattören Maria-Pia Boëthius handlar om just denna mörka tid i Finlands historia med hennes mammas liv som röd tråd genom boken.

Maria-Pia Boëthuis mamma Brita Billie Anderson flydde till Sverige år 1944. Hon tvingades lämna sitt hem i karelska Björkö, numera belägen i Ryssland och omdöpt till Primorsk.

Åttio år senare återvänder Maria-Pia Boëthius till det lilla samhället.

– År 1999 åkte jag till Björkö, eller Koivisto på finska, för första gången. Jag ville hitta min mammas födelsehus. När jag steg av tåget där blev det alldeles tyst och stilla. Jag gick till gula villan där min mamma föddes. Den fanns kvar men var jämnad med marken. Och jag kände att nu har jag äntligen kommit hem.

Boken är det sorgligaste, men också det nyttigaste jag gjort i hela mitt liv.

En mörk historia

Länge var fortsättningskriget inget Maria-Pia Boëthius mamma ville prata om.

– Jag växte upp med Finland som ett sagoland. Det min mamma tog med sig var fantastiska berättelser om detta hjälteland. Men när jag blev äldre och blev journalist och intresserad av världen och historia så märkte jag att det inte var den sanna historien om Finland. Det fanns något mörkt, något riktigt svart.

Att försöka skrapa på hennes historia om det hon kallade frihetskriget var absolut förbjudet. Men trots det var hon den ljuvligaste människa jag någonsin träffat och jag tackar gudarna för att hon blev min mamma.

Maria-Pia lyckades ändå intervjua sin mamma om inbördeskriget och fortsättningskriget.

Med hjälp av bland annat släktingars dagboksanteckningar och sin mammas berättelser kom boken Vitt och Rött till som är en bok om flera generationer av kvinnor och deras liv under de turbulenta åren kring det finska inbördeskriget.

– Det mest överraskande jag hittade var min mormors dagboksliknande anteckningar från inbördeskriget. Hon var med om attentat och hon var de rödas fånge i tre månader. Och det är bara en av alla historier i boken.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista