Pekka Haavisto eduskuntatalon edessä.
Pekka Haavisto. Foto: Touko Sipiläinen
Presidentvalet i Finland 2018

Pekka Haavisto: Både Finland och Sverige bör stå utanför Nato

6:28 min

De Grönas presidentkandidat Pekka Haavisto ställer upp för andra gången i det finska presidentvalet. Förra gången förlorade han mot Sauli Niinisto i andra omgången.

På finska: Pekka Haavisto: Sekä Suomen että Ruotsin pitäisi pysyä Naton ulkopuolella

Pekka Haavisto är utrikesminister Timo Soinis specialsändebud i Afrika. Haavisto vill öka Finlands roll som konfliktlösare och han motsätter sig ett Nato-medlemskap.

– Jag vill ha ett sådant Finland, som verkar för fred, internationella lösningar och som motverkar klimatförändringarna. Presidenten påverkar utrikespolitiken och jag vill vara delaktig.

59-åringen har verkat inom politiken hela sitt vuxna liv. Han har varit både ordförande för sitt parti De Gröna och suttit som minister. Sedan 2014 har han verkat som regeringens sändebud i Afrika.

Som ledare för utrikespolitiken bekymrar sig Haavisto för de ökade spänningarna inom Östersjöområdet. För att minska dessa vill han hålla Finland utanför Nato.

Jag ser det inte som en bra lösning för varken Finland eller Sverige att gå med i Nato, då jag tror att det skulle öka upprustningen.

I sin kampanj betonar Haavisto miljö- och klimatfrågor, hållbar utveckling samt mänskliga rättigheter. I Finland oroar han sig för hatretoriken och utanförskapet.

– Av männen i tjugoårsåldern är var femte utan arbete eller studieplats. Presidentens uppgift är att träffa även de marginaliserade grupperna och sätta fingret på sådant som inte fungerar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista