RKP:n Nils Torvalds lehdistökuvassaan, puku päällä, vakava ilme
Nils Torvalds, RKP/SFP. Foto: Svenska folkpartiet i Finland
Presidentvalet i Finland 2018

Nils Torvalds tar ställning för ett Nato-medlemskap

6:25 min

Svenska Folkpartiets presidentkandidat Nils Torvalds är den enda kandidaten som flaggar öppet för ett Nato-medlemskap. Minoritetsfrågorna är också viktiga för honom.

På finska: Nils Torvalds kannattaa Nato-jäsenyyttä: "Haluaisin korkeamman kynnyksen Suomen itärajalle"

Den 72-åriga finlandssvenska EU-parlamentarikern Nils Torvalds är den äldsta presidentkandidaten i årets val. Han började sin politiska karriär på 1960-talet och brann då för kommunismen. Sedermera har han bytt färg och numer befinner han sig något höger om mitten på höger-vänster -skalan.

Flaggar för ett Nato-medlemskap

Nato -frågan har diskuterats flitigt under den finska presidentvalkampanjen och Nils Torvalds är den enda presidentkandidaten som tydligt tar ställning för ett Nato-medlemskap. 
Torvalds ser en hotbild: 

– Om Ryssland hamnar i en inrikespolitisk kris. Ryssland har en militaristisk tradition som kan föda nya konflikter och vi kan inte veta om den slår till mot oss. Därför bör vi höja tröskeln vid gränsen mot Ryssland.

Miljökatastrofer och EU:s möjliga splittring är andra hot som bekymrar Nils Torvalds.

Minoriteters rättigheter är hjärtefrågor

Finlandssvenskarna har starka och acceptabla rättigheter i Finland, säger Nils Torvalds, men alla minoriteter har inte samma ställning. Många måste kämpa för sina rättigheter och mot styret i sitt eget hemland.

– Det är också en säkerhetspolitisk fråga. Inhemska konflikter kan bryta ut och bli våldsamma men tar vi hand om minoriteter och deras rättigheter förstärker vi också säkerhetspolitiken i framtiden.  

Utöver de språkliga minoriteternas rättigheter är även andras, till exempel de sexuella minoriteternas rättigheter viktiga för Nils Torvalds.

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista