En översiktsbild av riksdagens plenisal.
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Finnblicken

Riksdagsmotioner om sverigefinnar nedröstade

"Fick inte tala sitt språk eller utöva sin kultur"
0:46 min

Riksdagen har avslagit nästan alla minoritetspolitiska motioner från i höstas. Ingen motion som handlar om sverigefinnar har fått gehör.

På finska: Valtiopäivät hylkäsi kaikki ruotsinsuomalaisia koskevat aloitteet

Sedan det nuvarande riksmötets öppnande i höstas, har 15 minoritetspolitiska motioner tagits upp till omröstning i riksdagen. En av dem har fått bifall – ett förslag från allianspartierna som handlade om att bekämpa antisemitism.

Flera förslag berörde sverigefinnar

Eva Lohman (M) och Cecilia Magnusson (M) föreslog till exempel i en motion att rätten till skolundervisning på minoritetsspråk bör skrivas in i minoritetslagstiftningen.

En motion från Liberalerna krävde mer undervisning och information i skolan om de nationella minoriteterna. Man ville även förstärka minoritetsspråkig förskoleverksamhet och äldreomsorg.

De nationella minoriteterna har alla utsatts för assimileringspolitik. Detta är grunden till att det alltid krävs en särskild politik för de nationella minoriteterna.

Pyry Niemi (S) och Raimo Pärssinen (S) samt Nina Lundström (L) ville även de förbättra möjligheterna att få finskspråkig äldreomsorg.

Ovanstående motioner avslogs med motiveringen att regeringen redan utreder frågorna.

Journalismimme perustana on uskottavuus ja puolueettomuus. Sveriges Radio on riippumaton poliittisista, uskonnollisista, taloudellisista, julkisista ja yksityisistä intresseistä.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".