Telias logga
Foto: Erik Simander/TT
Finnblicken

Finska staten sålde alla sina Telia aktier – satsar hellre på finska företag

Lyssna på finska: "Monet ovat kiinnittäneet tilanteeseen huomiota: onko tässä mitään järkeä?"
1:43 min

Under de senaste veckorna har finska staten sålt alla sina Telia aktier och en del av aktierna i SSAB. Orsaken: Finland satsar hellre på inhemska företag.

Finska staten har succesivt sålt sina Telia aktier under de senaste åren och i veckan (8.2) gjorde man sig av med den sista ägarandelen på drygt 3 procent. Affärens försäljningsbelopp var 5,1 miljarder kronor.

För en vecka sedan (1.2) sålde finska statens investeringsbolag Solidium också bort aktier i den svenska stålkoncernen SSAB. Som en följd minskade finska statens ägarandel i SSAB från drygt 17 procent till 13,5 procent.

De senaste aktieaffärerna innebär att Solidium nu främst äger andelar i finska börsnoterade bolag. De resterande andelarna i SSAB är de ända svenska aktierna som den finska staten längre äger.

Ägde aktier i konkurrerande telefoniföretag

Finska investeringsbolaget Solidiums VD Antti Mäkelä konstaterar ändå att aktieaffärerna inte handlade om att göra sig av med uttryckligen svenska bolagsandelar.

– Processen började för tio år sedan då Solidium köpte aktier i det finska telefoniförtaget Elisa, säger Mäkelä.

Finska staten har med andra ord ägt aktier i både Telia och Elisa. Två företag som konkurrerar med varandra i Finland.

Det har ju varit en ganska konstig situation som väckt många frågor och eftersom Elisa är ett finskt företag blir det vårt fokus.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".