Ebba Witt-Brattström
Ebba Witt-Brattström. Foto: Anni Riit'aho /SR Sisuradio
Finnblicken

Professor Ebba Witt-Brattström: Varför uppmärksammas inte de kvinnliga genierna?

"Kvinnans position är att beundra och tala om mannen och hans verk och det är fullständigt själsdödande"
0:56 min

Varför får kvinnor med genikompetens inte lika mycket uppmärksamhet i media som män? Ebba Witt-Brattström är kritisk till att man inom film och tv inte också lyfter fram de äldre kvinnorna.

Begreppet geni har funnits ända sedan 1500-talet men dess betydelse har varierat under århundradenas gång.

Det talas ofta om det manliga geniet. Men var finns de kvinnliga genierna?

Enligt Ebba Witt-Brattström, professor i nordiska språk vid Helsingfors universitet, finns de kvinnliga genierna men de har inte fått samma utrymme och mediala uppmärksamhet som männen.

– Före 1900-talet var det män som fick utbildning och utrymme. Kvinnor hade inga rättigheter, inga mänskliga rättigheter. Men samtidigt har kvinnor alltid funnits i min bransch. Jag är litteraturhistoriker och det har alltid funnits kvinnor som skrivit.

Geniet beundras

Enligt Ebba Witt-Brattström innefattar begreppet geni en slags beundran.

Konstruktionen av ett geni kräver en uppbackning, en kontext. Man kan inte vara ett självutnämnt geni utan att ha människor omkring sig som beundrar en.

– I vår tid handlar det om att vi inte lyfter fram de äldre kvinnorna som har den här kompetensen i film och på tv. Man kan tänka på det ofta förekommande programledarparet där mannen är i pappans ålder och kvinnan är i dotterns ålder. Kvinnans roll blir då att beundra och lyssna. Och det är ju fullständigt själsdödande. Det måste vi ändra på.

Kan ett sådant programledarpar också fungera?

– Visst kan det fungera. Men problemet är när det är det absolut enda acceptabla. Man ska ju inte utgå från att det ska se ut på det sättet. De unga måste ju också se att det går an att bli äldre som kvinna.

”Många av oss kvinnor tillåter strukturerna”

Ebba Witt-Brattström påpekar att det fortfarande också finns kvinnor som tillåter de strukturer som lyfter mannen och ger honom mer uppmärksamhet.

– Väldigt många av oss kvinnor har ju på olika sätt tillåtit den här strukturen och försökt få fördelar av den, men det måste vi sluta med. Då kommer det manliga geniet att falla ihop och bara bli en helt vanlig begåvad författare eller skådespelare, men vi slipper den här enorma längtan efter den store guden. 

Anni Riit’aho intervjuade Ebba Witt-Brattström efter panelsamtalet Det kvinnliga geniet – Finns det plats för en kvinnlig Bergman? i samband med Stockholms feministiska filmfestival 2018.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".