Josefin Sonck
Årets nykomling Josefin Sonck. Foto: Elin von Wright / SR Sisuradio
Finnblicken

”Ingen säger nej till ett mumintroll”

Josefin Sonck tröttnade på att alla tyckte hon lät som ett gulligt mumintroll
1:22 min

Svenska Standupgalans jury utsåg Josefin Sonck till årets nykomling. Men när det kommer till standup är hon långt ifrån en nykomling. Hon har redan stått på de flesta scenerna i Sverige.

Josefin Sonck föddes i Vasa och växte upp på Åland men under de senaste tio åren har hon bott i Sverige. Sedan 2014 har hon figurerat på den svenska standupscenen, men att stå på scen hade hon redan då gjort i många år.

– Jag började som skådespelare och jag har hunnit uppträda på många håll i landet, berättar Josefin.

Trots framgången på standupscenen har Josefin har inte lämnat skådespeleriet bakom sig. Hon frilansar fortfarande som skådespelare och skriver dessutom humormanus för radio. Trots många järn i elden ligger främsta fokus just nu på standupkarriären. Hon är nyss hemkommen från en Finlandsturné med en av den svenska standupen tungviktare Henrik Schyffert. 

Den gulliga finlandssvenskan

Josefin Sonck berättar att hon tvättade bort sin finlandssvenska dialekt när hon flyttade till Sverige.

– Det var inget medvetet val men jag blev väldigt irriterad på att många kommenterade min dialekt och tyckte jag lät som ett mumintroll.

På scenen har Josefin ändå valt att delvis ta tillbaka finlandssvenskan och vänt dialekten till sin fördel.

– Min standup handlar mycket om att driva med mig själv och publiken hör ju att jag kommer från Finland. Därför brukar jag driva med min finskhet på scenen.

Josefin brukar bland annat tala om den så kallade muminmetoden som innebär att hon märkt att svenskar har väldigt svårt att säga nej till någon som låter som mumintrollet.

Behöver man till exempel hjälp med något snabbt är muminmetoden ett bra tips och jag tror att det bottnar i att det finns något gulligt och sagolikt i den finlandssvenska dialekten.

Lisää

Lisää aiheesta: Finnblicken

Journalismimme perustana on uskottavuus ja puolueettomuus. Sveriges Radio on riippumaton poliittisista, uskonnollisista, taloudellisista, julkisista ja yksityisistä intresseistä.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".