Finnblicken

95 procent av svenskarna kan inte lista de nationella minoritetsspråken

2:32 min

En tredjedel av svenskarna vet inte vad nationella minoriteter är och svenskar vet i allmänhet väldigt lite om de nationella minoriteterna. Siffrorna oroar sverigefinska intresseorganisationer.

Läs den finska artikeln här: Ruotsalaisilla heikot tiedot kansallisista vähemmistöistä

Utbildningsradions enkät som sammanställts av Novus visar en dyster trend. Allmänhetens kunskap om de nationella minoriteterna är väldigt låg.

Många verkar tro att sexuella minoriteter eller olika invandrargrupper ingår i de nationella minoriteterna och bara fem procent av svenskarna kan lista alla fem nationella minoritetspråk (finska, meänkieli, samiska, jiddisch och romani chib). Enkätsvaren samlades in i januari i år och omkring tusen svenskar i olika åldrar deltog.

Sverigefinska riksförbundets ordförande Voitto Visuri visste att kunskapen om de nationella minoriteterna är mer eller mindre obefintlig.

– Minoritetsfrågor intresserar inte majoritetsbefolkningen över huvud taget och man är inte heller intresserad av att fördjupa sig i minoriteternas vardag, säger Voitto Visuri.

Historiskt har Sverige varit ett land med ett språk och en religion och för majoritetsbefolkningen lever denna övertygelse kvar.

Inte heller Sverigefinska ungdomsförbundets ordförande Ella Turta förvånas över enkätresultatet, men hon oroas av den svenska okunskapen.

– Vi måste öka kunskapsnivån för annars finns det en risk att de nationella minoriteterna helt faller i glömska.

Vad kan man göra för att öka majoritetsbefolkningens kunskap om de nationella minoriteterna?

– Samhället har ett stort ansvar och lagen kräver till exempel att staten ska främja de nationella minoriteternas språk och kultur.

Lagen om nationella minoriteter och minoritetsspråk måste integreras mer i alla lagar och inte bara utgöra en egen laghelhet, menar Ella Turta.

Journalismimme perustana on uskottavuus ja puolueettomuus. Sveriges Radio on riippumaton poliittisista, uskonnollisista, taloudellisista, julkisista ja yksityisistä intresseistä.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista