Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Finnblicken

Minoritetsorganisationer: Regeringens proposition är en stor besvikelse

"Saknar många helt avgörande åtgärder"
1:01 min
Voitto Visuri, Sinikka Lindquist, Bengt Niska
Voitto Visuri (Sverigefinska riksförbundet), Sinikka Lindquist (Sverigefinländarnas delegation), Bengt Niska (Tornedalingarnas riksförbund) Foto: Kaisa Vuonokari/SR Sisuradio

Enligt sverigefinska och tornedalska minoritetsorganisationer saknas många av de viktigaste åtgärderna i regeringens proposition En stärkt minoritetspolitik, till exempel ett språkcentrum för finska och meänkieli.

På finska: Järjestöt: Hallituksen vähemmistölakiesitys on suuri pettymys

Organisationerna Sverigefinska riksförbundet, Sverigefinländarnas delegation och Svenska Tornedalingars Riksförbund STR-T är missnöjda med regeringens proposition om en stärkt minoritetspolitik, som lämnades in till riksdagen innan påsk.

– Många helt avgörande åtgärder saknas i regeringens förslag, säger Sverigefinska riksförbundets ordförande Voitto Visuri.

Flera viktiga förslag saknas

Regeringen lämnade propositionen En stärkt minoritetspolitik till riksdagen i slutet av mars 2018. Regeringens förslag grundar sig på utredningen Nästa steg? Förslag för en stärkt minoritetspolitik som utredaren Lennart Rohdin lämnade till regeringen under 2017.

Enligt sverigefinska och tornedalska minoritetsorganisationer saknas ett av de viktigaste förslagen som lyftes fram i utredningen. Det gäller förslaget om att inrätta ett språkcentrum för finska och meänkieli som enligt organisationerna vore centralt för språkens revitalisering och fortlevnad i Sverige.

Vi har uppenbara problem med att återuppliva språken. Därför är ett språkcentrum helt avgörande för språkens revitalisering.

Organisationerna hade också velat att regeringen gått på utredarens linje och inrättat en särskild myndighet med uppdraget att följa upp, främja och samordna minoritetspolitiken.

Dessutom oroas organisationerna av att den höjning av statsbidragen till de nationella minoriteternas riksorganisationer som föreslås i utredningen inte finns med i regeringens proposition.

Regeringen: fler minoritetspolitiska insatser kommer 

Regeringen har meddelat att den kommer att återkomma med fler minoritetspolitiska insatser under denna mandatperiod.

Ansvarig minister för minoritetsfrågor, Alice Bah Kuhnke, har inte velat kommentera kritiken vidare för Sisuradio. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".