Den svenska och den finska flaggan och passen
Foto: Taneli Männikkö & Kaisa Vuonokari / Sveriges Radio Sisuradio
Finnblicken

Ditt barn kan vara finsk medborgare – utan din kännedom

1:39 min

Finlands ambassad i Stockholm får ett tiotal frågor i veckan om barns medborgarskap. Många föräldrar förvånas över att deras barn är finska medborgare.

Läs artikeln på finska här: Lapsesi voi olla Suomen kansalainen tietämättäsi – Suomen kansalaisuus voi periytyä Ruotsissa loputtomiin

Det är primärt föräldrarnas medborgarskap och det land barnet föds i som avgör barnets medborgarskap, men även äktenskap kan spela roll.

Finlands ambassad i Stockholm får ett tiotal frågor i veckan om barns medborgarskap och handläggaren Jaana Valve berättar att många föräldrar har överraskats av beskedet att deras barn är finska medborgare.

– I samband med att man ansöker om pass brukar vi fråga finska mammor vilket pass barnen har och föräldrar tror ofta att barnen bara är svenska medborgare, säger Valve.

Det är få som vet att barn som är födda efter 1984 och som har en finsk mamma automatiskt blir finska medborgare.

Vilket medborgarskap får man?

Barn som fötts i Sverige efter 2001 med en finsk mamma och en svensk pappa blir automatiskt medborgare i båda länderna. Det samma gäller ifall mamman eller båda föräldrarna har medborgarskap i både Finland och Sverige.

Även äktenskap kan påverka vilket medborgarskap barnet får. Barn som föds i Sverige med en finsk pappa och svensk mamma blir finska medborgare endast om föräldrarna är gifta. Barnet ärver ändå det finska medborgarskapet av sin pappa ifall föräldrarna gifter sig. Ifall föräldrarna inte gifter sig måste man ansöka om finskt medborgarskap för barnet.

Handläggare Jaana Valve på Finlands ambassad i Stockholm erkänner att det är ett komplicerat system. En del ärenden blir till och med så invecklade att ambassaden inte kan avgöra fallen. Ett exempel är om föräldrarna är samkönade. Då skickas ärendet vidare till det finska migrationsverket. 

I princip omöjligt att förlora sitt finska medborgarskap

Finska medborgare som föds i Sverige kan i praktiken aldrig förlora sitt finska medborgarskap och medborgarskapet kan därmed ärvas från generation till generation. Det enda kravet är att man har bott i Sverige eller i något annat nordiskt land i sju år innan man fyllt 22.

Ifall man vill utnyttja sina medborgerliga rättigheter och till exempel rösta i finska val måste man ändå registrera sig i det finska befolkningsregistret. Det kan man göra genom att anmäla sig hos Finlands ambassad eller hos den finska magistraten.

I Sverige tillåts dubbelt medborgarskap, enligt lag, sedan 2001. I Finland infördes liknande regler 2003.

Ordföljden i stycket om äktenskap har ändrats för att undvika syftningsfel. Det ska vara "blir finska medborgare endast om föräldrarna är gifta". Tidigare stod det "blir endast finska medborgare om föräldrarna är gifta".

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista