Roosa Koivula från Finland har en allvarlig sjukdom som behöver undersökas vidare i Sverige, men hon nekas läkarhjälp. Arkivbild.
Roosa Koivula från Finland har en allvarlig sjukdom som behöver undersökas vidare i Sverige, men hon nekas läkarhjälp. Arkivbild. Foto: isabell Höjman/TT

Nekades vård - på grund av finskt medborgarskap

1:35 min

Försäkringskassans registreringstider har ökat. Det kan orsaka svårigheter för personer som nyligen flyttat till Sverige.

Roosa Koivula, som flyttade till Sverige från Finland förra året, fick ett meddelande från sin läkare i Finland att hon kunde ha en allvarlig sjukdom som skulle behöva undersökas vidare i Sverige.

När Koivula försökte få vård i Sverige, nekades hon på grund av sitt medborgarskap.

De har inte erbjudit mig någonting, eller föreslagit något. De har bara sagt att du är inte medborgare så du får ingen vård.

Koivula säger att hon bara uppmanats att vänta på registreringsbeslutet från Försäkringskassan. 

Medborgarskap ska inte spela roll 

Sisuradio har tidigare berättat att det dröjer allt längre för utlandsfödda att bli registrerade hos Försäkringskassan. Efter att en ansökan lämnats in kan det dröja upp till ett år att få svar. Just nu ligger runt 70 000 ansökningar och väntar på beslut.

Roosa Koivula upphörde att omfattas av Finlands sjukförsäkringssystem samma dag som hon flyttade till Sverige. På grund av de långa väntetiderna är hon ännu inte registrerad hos Försäkringskassan.

Men varken det eller medborgarskap ska spela någon roll när en patient är i behov av vård. 

Är hon folkbokförd i Sverige, då har hon ju rätt till hälso-och sjukvård här precis som alla andra.

– Det är definitivt vårt ansvar att utreda ärendet, och titta på hennes situation, säger Försäkringskassans verksamhetsutvecklare Elisabeth Rydberg. 

Koivula berättar att efter att Sveriges Radio Sisuradio varit i kontakt med Försäkringskassan, har de lovat att prioritera ärendet. Roosa Koivula ska få sitt registreringsbeslut inom några dagar istället för inom sex månader, berättar hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".