Finnblicken

Filmsatsning på minoritetsspråk

2:55 min

På Svenska Filminstitutet sammanställer man som bäst en strategi för stöd av filmer på minoritetsspråk för barn och unga. Behovet finns och nu ska man se var pengarna kan göra mest nytta.

Svenska Filminstitutet förfogar över anslag på cirka 1,5 miljoner kronor för att stärka filmkultur på minoritetsspråk som riktar sig till barn och unga. Men filmer gjorda av till exempel sverigefinnar, romer eller judar lyser idag med sin frånvaro. 

Få filmer på minoritetsspråken

Det finns visserligen ett stort utbud av filmer på finska men de är gjorda av finska filmskapare i Finland.

 – Vi har jättemycket finsk film i Sverige men det är film som inte produceras av sverigefinnar. Det är klart att det blir en annan historia om det är en sverigefinne i Sverige som berättar sin historia. Och idag finns det inte många sådana filmer, berättar Malin Nygren, handläggare på Svenska Filminstitutet.

Att stötta filmer för barn-och unga på minoritetsspråk har många fördelar. Dels stärker det barnens identitet, dels ger det möjlighet för unga filmskapare att skapa filmer på sitt egna känslospråk.

Film ger oss kunskap om oss själva och andra.

Men stödet har också en annan dimension.

– Film ger oss kunskap om oss själva och andra. Att stärka film på minoritetsspråk tror jag är ett bra sätt att öka kunskapen om de nationella minoriteterna. Jag ser inte bara själva minoritetsgrupperna som målgrupp utan också den stora allmänheten som vet väldigt lite om våra nationella minoriteter, det visar alla undersökningar, konstaterar Malin Nygren.

Hur strategin för Svenska Filminstitutets minoritetssatsning för barn-och unga kommer att utformas ska presenteras i december. Det kan handla om att visa filmer på minoritetsspråken i skolorna eller om andra pedagogiska satsningar.

Unga ska göra egna filmer

Men det kan också innebära att erbjuda elever möjlighet att själva göra film på sitt minoritetsspråk i skolan.

– När man ändå får göra film i skolan själv, så är en medvetenhet om minoritetsspråken viktig och att det finns kunskap om att möjligheten finns för barnen, om de vill.  Om ingen frågar hur ska jag då veta att det också finns en sådan möjlighet? Det handlar om minoritetsspråk i Sverige och att de ska kunna användas, förklarar Malin Nygren, på Svenska Filminstitutet.

Som bäst arbetar man på Svenska Filminstitutet med att sammanställa strategin för hur pengarna ska användas. Det handlar i det här skedet om möten med minoritetsgrupper, samtal med språkråd och diskussioner med filmskapare. Det viktiga är att pengarna finns - hur de ska användas och vem eller vilka som kan ta del av dem ska Svenska Filminstitutet presentera i december.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista