Sotaveteraanit kahvipöydässä presidentinlinnassa.Foto: © Tasavallan presidentin kanslia / Republikens presidents kansli
Kahvipöydässä presidentti Niinistön kanssa. Foto: © Tasavallan presidentin kanslia / Republikens presidents kansli
Finnblicken

Krigsveteranförbund läggs ner i Sverige

4:43 min

Finlands Krigsveteranförbund och deras rikssvenska sektion fyller 50 år nästa år. Men samtidigt som firandet planeras har veteranförbundet här i Sverige meddelat att de kommer att lägga ner sin verksamhet.

Läs på finska: Ruotsinsuomalaisten sotaveteraanien muisto ja tieto Suomen sodista vaarassa hävitä Ruotsista

Jubileet nästa år kommer förmodligen att vara den sista stora festen för det sverigefinska krigsveteranförbundet. Planerna på att lägga ner verksamheten kvarstår nämligen vilket lägger sordin på firandet, säger Pirkko Sinkkonen, verksamhetschef på Krigsveteranförbundets svenska distrikt.

– Vi ska nog fira 50-årsjubileet på något sätt men det lär nog bli både en fest och en begravning på samma gång, konstaterar Pirkko Sinkkonen.

Det är inte bara på riksnivå i Sverige som krigsveteranernas verksamhet upphör. Även många av de kvarvarande distriktsförbunden riskerar nedläggning.

Veteranerna är över 90 år

Från att det i Sverige förr fanns 20 distriktsförbund återstår idag bara tre stycken. Orsaken till nedläggningarna är både medlemsbrist och ointresse från anhöriga och unga att engagera sig i verksamheten.

 I och med att veteranerna blir allt färre och verksamheten läggs ner riskerar också kunskapen om de sverigefinska krigsveteranernas gärningar att falla i glömska. I Finland har man löst problemet med att så kallade ideella traditionsföreningar kommer att informera om krigsveteranernas liv och historia. Situationen i Sverige är sämre. Från finländskt håll konstaterar man att det vore olyckligt om kunskapen och minnet av de sverigefinska krigsveteranerna skulle falla i glömska, Pertti Suominen, viceordförande för Finska Krigsveteranförbundet

– Vi borde nog på något sätt se till att fakta om de finska krigen och om de sverigefinska veteranernas gärningar på något vis lever vidare också i Sverige, förklarar Pertti Suominen, viceordförande i Finska Krigsveteranförbundet.

Frågan om vem som i Sverige ska ansvara för att föra vidare minnena, arvet och informationen om de sverigefinska veteranerna är problematisk.

Svagt intresse bland anhöriga

Distriktsförbunden är idag så få och de har haft svåra att rekrytera till exempel unga anhöriga till verksamheten. Därför skulle det behövas stödmedlemmar och även yngre människor som är engagerade och intresserade att föra vidare veteranernas berättelser. På Krigsveteranförbundets svenska distrikt konstaterar man att deras resurser inte räcker till för att centralt ta över stafettpinnen.

– Vi har kommit fram till att vi inte har kraft att föra arbetet vidare. Vi har ett distrikt som sträcker sig från Kiruna till Ystad och de anhöriga är inte heller längre intresserade av att föra traditionen vidare, förklarar Pirkko Sinkkonen, från Krigsveteranförbundets svenska distrikt.

Efter krigen flyttade uppskattningsvis 5000 krigsveteraner till Sverige för att arbeta. Vad dessa män och kvinnor gjort och åstadkommit under kriget i Finland håller dessvärre nu att falla helt i glömska.

I den här frågan vädjar jag till historielärarna här i Sverige

Speciellt är skolundervisningen bristfällig om de finska insatserna under andra världskriget anser Pirkko Sinkkonen.

–  I den här frågan vädjar jag till historielärarna här i Sverige att de skulle undervisa om dessa händelser. Vi har tagit fram en broschyr som kunde delas ut till mellanstadieelever där de på ett lätt sätt skulle få information om det här, berättar Pirkko Sinkkonen.

Broschyren finns idag endast på finska men diskussioner förs om att översätta den till svenska. Då skulle den också nå de sverigefinska barn som inte längre behärskar det  finska språket.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista