Sverige och Finland kan få samma tid efter EU-beslut

2:36 min

I Finland ligger klockorna en timme före Sverige. Men hur skulle det vara, om Sverige och Finland hade exakt samma tid? Detta kan bli verklighet efter en EU-omröstning.

På finska: Ruotsi ja Suomi voivat saada saman kellonajan

Sverige och Finland tillhör olika tidszoner men det kan komma att bli ändring på det redan nästa år. EU undersöker just nu möjligheten att avskaffa tidsomställningarna mellan sommartid- och normaltid - det som i folkmun ofta kallas vintertid. Med ett sådant beslut skulle EU:s medlemsländer själva få bestämma huruvida de vill ha konstant sommar- eller vintertid.

Det är Finland som lagt fram förslaget om att avskaffa omställningen av klockan. Om Sverige och Finland fattar olika beslut i frågan är det möjligt att tiden blir den samma i länderna.

Initiativ från Finland

Enligt Elina Thorström, chef för säkerhetsenheten på Finlands kommunikationsministerium, föredrar lite över hälften av finländarna vintertiden. Om Finland skulle bestämma sig för att hålla sig till vintertid skulle klockorna i dagens tid flyttas en timme bakåt. Därmed skulle Finland ha samma tid som Sverige.

I Sverige lutar det däremot åt att man vill behålla permanent sommartid, det vill säga den tid vi har just nu. Det menar infrastrukturministern Thomas Eneroth.  

 – Skulle jag gissa av de reaktioner vi får från allmänheten så finns det nog en bred uppslutning av att permanenta sommartiden, säger Eneroth. 

Det bygger säkert på föreställningen om och uppfattningen om att man bättre tar till vara ljuset. 

Tidsskillnaden påtaglig för boende vid gränsen

Tornedalsrådets verksamhetschef Marko Varajärvi arbetar på gränsen mellan Sverige och Finland. Han är en av dem som skulle vilja avskaffa tidsskillnaden mellan länderna. Enligt honom skulle det underlätta hans liv avsevärt. 

– Man tvingas tänka på hur mötena ska arrangeras när man åker till andra sidan av gränsen. Den [tidsskillnaden] måste alltid tas i hänsyn, säger Varajärvi. 

Många skulle säkert vara nöjda med en gemensam tidszon i Tornedalen. 

EU:s medlemsländer tar ställning i frågan under EU-rådets möte som hålls den tredje december. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista