Sisu-nyheter på svenska vecka 40: Fp lovar 30 miljoner till minoriteter

Ämnen den här veckan:
Fp lovar 30 miljoner till minoriteter. Sverigefinländska riksdagsledamöter vill fortsätta. Sverige utreder stöd till finlandssvenskan.MTV3 fortsätter att sända i TV Finland. Finland får svenskpråkig gratistidning. Fagerholm får Göteborgs-Postens pris. SVT:s Uutiset i 3G-telefon. Kvenernas tidning Ruijan Kaiku 10 år.

Fp lovar 30 miljoner till minoriteter

Folkpartiet föreslår i en motion 30 miljoner kronor till uppbyggnad av den finskspråkiga servicen. Dessa skulle användas till att bygga resurscentrum på åtminstone två länsstyrelser med tio miljoner per år i tre år. Av de andra partierna har kristdemokraternas Erling Wälivaara varje år under sina två mandtaperioden lämnat in en motion om förbättring av servicen för minoriteterna. Vänsterpartiets motioner berör romernas ställning och service på modersmålet för de äldre. Centern har lämnat in en motion om uppmärksammande av de nationella minoriteterna och en utvidgning av det finskspråkiga förvaltningsområdet till Mälardalen. Socialdemokraterna avstår som regeringsparti från minoritetsmotioner då riksdagsledamot Paavo Vallius är partiets minoritetsutredare. Riksdagsmotionernas sista inlämningsdag var på onsdagen.
(SR Sisuradio/Kaarina Wallin)

--

Sverigefinländska riksdagsledamöter vill fortsätta

Av de sverigefinländska riksdagsledamöterna är så gott som alla villiga att fortsätta in på nästa mandatperiod, framgår det när partierna nu förbereder sina kandidatlistor för valet nästa år. Vänsterpartiets Karin Thorborg med bakgrund i Ingermanland, ställer inte upp för nyval på grund av familjeskäl. Den enda tornedalsfinska kandidaten, Erling Wälivaara, ställer inte heller upp för nyval. Han hoppas dock att partiets nya kandidat, rektor Stig Töyrä från Pajala, kan fortsätta driva minoritetens ärenden.
(SR Sisuradio/Kaisa Vuonokari)

--

Sverige utreder stöd till finlandssvenskan

Regeringen ska utreda hur Sverige kan stöda undervisningen i svenska i Finland. Förslaget läggs fram i regeringens nya språkproposition som presenterades i september. Frågan har bland annat drivits av det finlandssvenska tvårpolitiska organet Folktinget, som länge oroat sig för de finskspråkiga ungdomarnas inställning till svenskan. Folktingssekreteraren Christian Brandt önskar bland annat att Sverige skulle finansiera svenska artisters besök på finska skolor och därigenom öka intresset för grannlandet. Brandt anser att Finland på samma sätt kunde stöda finskundervisningen i Sverige.
(SR Sisuradio/Katri Nisula, Helsingfors)

--

MTV3 fortsätter att sända i TV Finland

MTV3 ska även i fortsättningen synas i TV Finland, meddelar företaget och backar därmed sitt beslut om att avsluta samarbetet. Enligt tidigare besked skulle MTV3:s program försvinna ur tablån redan i år. Konkurrenterna YLE och MTV3 skrev i veckan kontrakt om fortsatt samarbete för TV Finland tills Finland går över till digitala sändningar i september 2007.
(SR Sisuradio/Tapani Mansikkala)

--

Finland får svenskpråkig gratistidning

Finland får en svenskspråkig gratistidning, kallad Papper, som startas i januari, skriver tidningen Journalisten. Den nya tidningen är en kommersiell gratistidning om populärkultur, men har fått stöd från Kulturfonden, Sparbanksstiftelsen och Konstsamfundet i Finland för uppstarten. Redaktörer är Calle Haglund och Rasmus Wikman. Calle Haglund säger i en intervju för Hufvudstadsbladet att tidningen inte har en lika klar gräns som traditionella dagstidningar då det gäller journalistreglerna och att kunna skriva om prylar och produkter.
(SR Sisuradio, Niki Bergman)

--

Fagerholm får Göteborgs-Postens pris

Finlandssvenska författarinna Monika Fagerholm har tilldelats Göteborgs-Postens litteraturpris. Fagerholm får enligt juryn priset för sitt magiska berättande och sitt konstnärliga mod. Priset är värt 50 000 kronor. I augusti-september-skiftet belönades Monika Fagerholm med Svenska biblioteksföreningens Aniara-pris för sin roman Den amerikaska flickan.
(SR Sisuradio/Jorma Ikäheimo)

--

Uutiset i 3G-telefon

Nu kan man se Sveriges Televisions finskspråkiga nyheter Uutiset från sin 3G-telefon. De finska nyheterna ingår i SVT:s nya 3G-satsning jämte de samiska nyheterna och de svenskspråkiga huvudsändningarna.
(SR Sisuradio/Marjaana Kytö)

--

Ruijan Kaiku 10 år

Den trespråkiga minoritetstidnigen Ruijan Kaiku som ges ut i Tromsö i nord-Norge fyllde i torsdags tio år. En liten, men naggande god prenumerantskara på cirka 600 personer har hållit tidningen vid liv trots litet presstöd och en tynande tillvaro. Tidningen grundare och chefredaktör Lissa Koivulehto konstaterar i en intervju för SR Sisuradio att norska staten tyvärr inte bryr sig så mycket om sin nationella finskspråkiga minoritet.
(SR Sisuradio/Veli Raasakka)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".