Sisu-nyheter på svenska vecka 41: Finlandsinstitutets bibliotek räddat?

Ämnen den här veckan:
Stockholms stads budget saknar summa för Finlandsinstitutets bibliotek. Partierna lovar leta efter minoritetskandidater inför nästa val. Lunds universitetets medicinpris till Finland.

Stockholms stads budget saknar summa för biblioteket

Framtiden för Finlandsinstitutets bibliotek i Stockholm är säkrad, sa institutes direktör Bengt Packalén i en intervju för Sisuradio i veckan. Han har lämnat in en ansökan om verksamhetsstöd till landstinget och fått en muntlig garanti om att landstinget och Stockholms stad kommer att bära sitt ansvar för bibliotekets fortsatta drift. Men när Stockholms stad i måndags publicerade sin budget för år 2006, finns biblioteket inte nämnt i budgeten. Kulturborgarrådet Roger Mogerts politiska sekreterare Kalle Nathansson säger till SR Sisuradio att inga summor specificerats i budgeten till enskilda mottagare. Alla måste även här söka efter medel inför nästa år för att kunna beviljas medel. Fortfarande saknas alltså konkreta besked om summor från landstinget och staden när en halv miljon kronor saknas för driften av biblioteket.
(SR Sisuradio/ Kaisa Vuonokari/Niki Bergman)

--

Partierna lovar leta efter minoritetskandidater

Centerpartiet lovar att aktivt söka efter kandidater med invandrarbakgrund när partiet sätter ihop sina listor inför nästa val. Partiet hoppas att kandidatlistorna ska spegla demografin i varje valkrets. Kristdemokraterna har satt sitt mål på tio procent invandrare bland kandidaterna. Moderaterna och miljöpartiet saknar konkreta mål för invandrarkandidater, men har uppmanat sina valkretsar att bland kandidaterna spegla ålders- och könsfördelningen och den etniska bakgrunden. Sosialdemokraternas, folkpartiets och vänsterpartiets sverigefinländska riksdagsledamöter har redan tidigare meddelat att de tänker fortsätta in på nästa mandatperiod om de får förnyat förtroende.
(SR Sisuradio/Kaisa Vuonokari)

--

Lunds medicinpris till Finland

Den finske blodkärlsforskaren Kari Alitalo från Helsingsfors universitet har fått årets Stora nordiska pris av Eric K. Fernströms stiftelse. Med prissumman en miljon kronor är priset ett av de största skandinaviska forskningsprisen inom området medicin. Fernströmstiftelsen är baserad vid Lunds universitets medicinska fakultet, och priset delas ut vid Forskningens Dag i Lund den 2 november.
(SR Sisuradio)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".