Pirjo Udd
Pirjo Udd Foto: Privat / Erkki Kuronen, SR Sisuradio

Pirjo barnlös i 30 år - sonen försvann i byråkratin

2:39 min

Efter 30 år i Sverige upptäckte Pirjo Udd att hon plötsligt inte hade något barn. Trots att hennes son bott i Sverige längre än hon själv. Byråkratiska regler visade sig vara orsaken till missen.

73-årige Pirjo Udd flyttade till Sverige för över 30 år sedan. Hennes myndige son hade flyttat hit från Finland bara några år tidigare och Pirjo beslöt sig för att följa sonens exempel.

Sonen flyttade till Sverige

Eftersom sonen var myndig när han kom till Sverige frågade myndigheterna aldrig om uppgifter om hans föräldrar.

När Pirjo Udd skulle fixa en ID-handling till sitt barnbarn i höstas meddelade Skatteverket, till hennes stora förvåning, att hon inte hade något barn. Följaktligen hade hon inte heller något barnbarn.

– På Skatteverket meddelade man att jag inte hade något barn, ingenstans i deras register framkom att jag hade en son, förklarar Pirjo Udd.

När den första chocken lagt sig ville Pirjo ta reda på vad detta berodde på. Då framkom det att missen berodde på att hennes son hade flyttat till Sverige som myndig. Ingegerd Widell, verksamhetsledare på Skatteverket, förklarar.

– Det har varit perioder då det har kommit väldigt mycket folk från Finland hit för att till exempel jobba inom vården eller i andra sammanhang. Då kan det hända att barnen flyttar hit först senare. Är barnen då 18 år fyllda behöver vi inte fråga vem eller vilka som är deras vårdnadshavare, berättar Ingegerd Widell.

Denna byråkratiska omständighet gäller ju inte enbart sverigefinnar.

Många är ovetande

Även personer som flyttar hit från andra länder kan utan att veta om det vara barnlösa i myndigheternas register trots att deras barn bor i Sverige. Pirjo Udd har nu efteråt tänkt på vad som kunde ha hänt om hon till exempel hade drabbats av en plötslig sjukdom och inte kunnat kommunicera med omvärlden.

– Tänk om jag till exempel hade fått en hjärninfarkt på gatan. Då hade det inte framkommit att jag hade ett barn och då hade ju ingen försökt nå min son, säger Pirjo Udd.

Det finns inte något samlat register hos de svenska myndigheterna för dessa frågor. Vill man vara på den säkra sidan bör man i så fall ta kontakt med Skatteverket och kontrollera saken själv.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista