Uppsalan kirkko ja ruosulippu
Enligt utredningen ska språkcentrets uppgift vara att främja och stimulera användningen av det finska språket i Sverige. Foto: Fredrik Sandberg/TT; Sammy Steen/Sveriges Radio

Språkcentrum för finska kan bli verklighet - i Uppsala

1:21 min

Ett språkcentrum för det finska språket bör grundas - i Uppsala. Det här föreslår en utredning som regeringen har tillsatt.

På finska: Selvitys: Suomen kielen kielikeskus perustettava Uppsalaan

Språkcentret skulle enligt förslaget verka under Institutet för språk och folkminnen i Uppsala. Det planerade centret föreslås få en budget på 6,75  miljoner kronor årligen och bemannas med fyra heltidstjänster.

Enligt utredningen ska språkcentrets uppgift vara att främja och stimulera användningen av det finska språket i Sverige. Det ska också kunna ge stöd och råd för hur personer med finska rötter kan återta sitt förlorade språk.  

Stöd från minoritetsorganisationer

Olika minoritetsorganisationer som har fått läsa igenom förslaget stöttar planerna på ett språkcenter. Martti Paananen, ordfördande för Sverigefinländarnas delegation, är nöjd med beskedet. 

– Jag är glad över förslaget, de sverigefinska intresseorganisationerna har redan länge jobbat för att få till stånd ett språkcentrum.

Jag tror att det här kommer att stärka finskans ställning i Sverige.

Målet är att utredarna redan i februari ska lämna sitt förslag till regeringen. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista