Försäkringar

Sex tips inför utlandsresan – täcker försäkringen din sjukdom?

2:23 min

Det är värt att tänka på försäkringen inför resan, också om den inte går längre än till Finland. Vi har samlat några goda råd.

  1. Kolla att försäkringen verkligen gäller för allt du tänker göra under semestern. Om du ska åka skoter, hoppa bungyjump eller dyka är det värt att kolla att försäkringen täcker eventuella olyckor.
  2. Åk inte om du är sjuk eller långtidssjuk, om du till exempel har en hjärtsjukdom. Hör med ditt försäkringsbolag om reseförsäkringen också gäller vid akut återfall. Om den inte gör det kan kostnaderna uppgå till tiotusentals kronor. En läkare kan ge resetillstånd, men det måste också godkännas av försäkringsbolaget.
  3. Reseförsäkringar som ingår i hemförsäkringen gäller i allmänhet för resor som varar i högst 45 dygn. Efter det måste reseförsäkringen förlängas. Om det inte görs inom några veckor kan försäkringsbolaget bedöma att riskerna är för höga och neka en förlängning.
  4. Om du trots allt insjuknar under resan och besöker läkare är det speciellt viktigt att du får ett ordentligt läkarintyg som ditt försäkringsbolag godkänner. Därför är det också i detta fall viktigt att vara i kontakt med försäkringsbolaget.
  5. Om resan går till en väldigt avlägsen plats, kan det vara skäl att ta reda på närmaste ställe där vård finns att få.
  6. Även om resan går till ett annat nordiskt land är det skäl nog att skaffa reseförsäkring. Trots att svenska medborgare har rätt till vård i de övriga nordiska länderna, måste man stå för till exempel ambulanskostnader själv om man saknar försäkring. Svenska medborgare som kan uppvisa id-kort ges vård, men varje resenär, även barn, måste ha sitt id-kort med på resan.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista