Sisu-nyheter på svenska vecka 46: Ruab-siffror ändrar inte minoritetspolitik

Ämnen den här veckan:
Regeringens minoritetspolitik ändras inte av nya siffror från Ruab. Biltullar påverkar finlandspassagerare - biltullar kan betalas på båtarna? Norska staten satsar på kvänerna.

Minoritetspolitiken ändras inte av nya siffror

Siffrorna om antalet personer i Sverige som förstår finska eller meänkieli från Ruab förstärker sverigefinländarnas ställning, konstaterar Sverigefinländska delegationens sekreterare Esko Melakari i en intervju för Sisuradio. Men regeringens minoritetspolitik påverkas inte. Det säger Charlotta Wichman, som är tjänstemannen med ansvar för minoritetsfrågor vid justitiedepartementet. Hon påpekar att Europeiska rådets minoritetsöverenskommelser inte är avhängiga av minoritetens storlek.

Enligt nya siffror från radioundersökningsbolaget RUAB förstår 470 000 personer, eller 5,2 procent av Sveriges befolkning, finska eller meänkieli (tornedalsfinska) . Regeringen har hittills använt siffran 290 000, bland annat i sina svar på Europeiska rådets frågor om Sveriges minoritetspolitik.

Charlotta Wichman konstaterar dock att kommunernas uppskattningar av behovet för service på finska eller meänkieli kan påverkas av Ruabs resultat.
(SR Sisuradio/Kaisa Vuonokari)

--

Biltullar påverkar finlandspassagerare

De som semestrar i Finland med bil blir nästa år tvugna att betala trängselskatt om de använder sig av bilfärjorna från Stockholm, oberoende av var i Sverige de har påbörjat sin resa. Både Silja Lines och Viking Lines terminaler ligger inom trängselskattsområdet. Problem uppstår när man lämnar landet och måste betala skatten. Om inte betalningen på tio eller tjugo kronor ligger på vägverkets konto inom fem dagar, blir fallet ett ärende för kronofogdemyndigheten redan inom tre månader. Därför utreder nu vägverket möjligheterna att betala trängselskatten på båtarna.

Försöket med biltullar inleds den tredje januari och pågår till slutet av juli. Den skattepliktiga tiden är från halv sju på morgonen till halv sju på kvällen. Skattepliktiga är alla bilar registrerade i Sverige men några få undantag. Finskregistrerade bilar behöver alltså inte betala avgiften, eftersom det handlar om en skatt.
(SR Sisuradio/Leena Häyrynen)

--

Norge satsar på kvänerna

Tre miljoner norska kronor får Norsk center för kvänsk språk och kultur för sin verksamhet. Det är norska staten som föreslår nya anslag för det kvänska centret. Samtidigt ska centret omvandlas till institut och gå under det nya namnet Kainuinstitutet. Enligt institutets chef Terje Aronsen blir institutets viktigaste uppgift de närmaste åren att bevara det kvänska språket. Han hoppas att anslaget från norska staten ska räcka till åtmistone två tjänster på det nya institutet.
(SR Sisuradio/Lotta Nuotio)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".