Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Sisu-nyheter på svenska vecka 49: Finlandssvenskar får litteraturpris

Publicerat fredag 9 december 2005 kl 10.33

Ämnen den här veckan:
Ny språklag antogs med minsta majoritet. Tystnad om sverigefinländare i skolböcker. Krigsinvalidernas insamling i december. Monika Fagerholm får August-priset. Finlandia-priset till Bo Carpelan. Bara ett rederi intresserat av Kvarktrafiken. Utlandsfinländarna får egen nätbutik. Monica Groop får Pro Finlandia.

Ny språklag antogs med minsta majoritet

Riksdagen antog i veckan Sveriges nya språkpolitik enligt regeringens förslag. Oppositionen krävde att svenska språkets status ska stadfästas som majoritetsspråk. Efter en het debatt antogs dock regeringens förslag med två rösters majoritet, 147 röster mot 145. Kritikerna anser att svenska språket borde ha officiell status i Sverige, eftersom den har det i Finland och i EU. Enligt den nya språkpolitiken ska svenska vara ett samhällsbärande språk fast utan lagstadgad status. Samtidigt godkände riksdagen allas rätt till minoritesspråk och modersmål samt den nya språkvårdsorganisationen där även minoriteternas språkvård ska ingå.
(SR Sisuradio/Kaisa Vuonokari)

--

Tystnad om sverigefinländare i skolböcker

Finnarna är dåligt utbildade, använder droger, skolkar från skolan, slåss och möter en väldsam död - men är sportiga. Den bilden ger de svenskböckerna som används i Sverige om finländarna, konstaterar Antti Ylikiiskilä, lektor i svenska vid högskolan i Dalarna. Han har undersökt bilden 21 skolböcker i svenska ger av finländarna. I sin undersökning konstaterar han också att skolböckerna helt utelämnar sverigefinländarna. Ordföranden för sverigefinländarnas delegation, Markku Peura, anser att det är en skandal att skolorna inte undervisar om alla nationella minoriteter i enlighet med undervisningsplanen.
(SR Sisuradio/Tapio Airaksinen och Juhamatti Pelkonen)

--

Krigsinvalidernas insamling i december

Krigsinvalidernas traditionella insamling till krigsinvaliderna och deras makar pågår i år december ut. Förra året blev resultatet det sämsta hittills, så nu hoppas organisationerna att öka stödet från såväl privata donatorer som företag. Finlands Krigsinvaliders Sverigedistrikt har lärt sig av det dåliga resultatet förra året och har i år satsat mer på marknadsföring. I Sverige finns ännu ca 800 krigsinvalider eller näranhöriga som förväntas behöva stöd ännu en längre tid.
(SR Sisuradio/Kaarina Wallin)

--

Monika Fagerholm får August-priset

Årets August-pris till bästa svenska skönlitterära bok gick till finlandssvenska författaren Monika Fagerholm, och hennes roman Den amerikanska flickan. Valet betecknas som överraskande, stor favorit i den skönlitterära klassen var Klas Östergren med Gangsters.
(SR Sisuradio)

--

Finlandia-priset till Bo Carpelan

Finlandia-priset går i år till Bo Carpelan för romanen Berg. Carpelan är därmed den första författaren som får Finlandiapriset för andra gången; Carpelan belönades nämligen år 1993 för romanen Urwind. Sammanlagt har Carpelan varit nominerad fem gånger. Mottagaren av det prestigefyllda litteratupriset utsågs i år av riksdagens talman Paavo Lipponen. Lipponen anser att Berg är litteratur av världsklass. Han berömmer också översättaren Oili Suominen som översatt boken till finska. Den finska titeln är Kesän varjot.
(SR Sisuradio)

--

Bara ett rederi intresserat av Kvarktrafiken

RG-Line är det enda rederiet som vill trafikera Kvarken. Det står klart efter att offerterna för åren 2006 och 2007 publicerats. RG-Line tänker fortsätta sin kombinerade frakt- och passagerartrafik. Om rederiet fyller kraven, kan kontraktet skrivas ännu före årsskiftet.
(SR Sisuradio)

--

Utlandsfinländarna får egen nätbutik

I snart en månad har nätbutiken suomikauppa.fi sålt finskt rågbröd och andra finska delikatesser på postorder. Ännu kan man inte tala om någon rusning, säger företagets vd Ilkka Lavas, men är hoppfull för framtiden. Den mest populära produkten är givetvis salmiaken.
(SR Sisuradio/Maynie Rantala)

--

Monica Groop får Pro Finlandia

Sångerskan Monica Groop har i år förärats Finlands lejons Pro Finlandia -medalj för sitt arbete för att synliggöra Finland genom konsten. Finlands president Tarja Halonen delade i år ut 14 Pro Finlandia -medaljer.

De andra pristagarna är: bildkonstnären och regissören Eija-Liisa Ahtila, regissören Pirjo Honkasalo, konstnären Markku Kosonen, regissören Raila Leppäkoski, skådespelerskan Kati Outinen, bildkonstnären Pauno Pohjolainen, fotokonstnären Jorma Puranen, målaren Silja Rantanen, industriella designern Eero Rislakki, kompositören Kaija Saariaho, dansaren Tero Saarinen, författaren Joni Skiftesvik och författaren Ilpo Tiihonen.
(SR Sisuradio/Niki Bergman)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".