Sisu-nyheter på svenska vecka 50: Påverkas SR Sisuradio av DAB-beslut?

Ämnen den här veckan:
Ingen utbyggnad av DAB. Beslut om SR Sisuradio till våren. Sverigefinländska delegationen anmäler SVT. Förvaltningsområdesutredningen försenas. TV Finland får kritik av Utlandsfinländarparlamentet. Avgiften för finskt medborgarskap sänks inte.

Ingen utbyggnad av DAB

Regeringen valde att inte satsa på DAB, berättade kulturminister Leif Pagrotsky på onsdagen. . Beslutet om att inte bygga ut DAB-satsningen har orsakat storm bland de sverigefinländska organisationerna. Organisationerna har i en gemensam skrivelse till kulturminister Leif Pagrotsky krävt en redogörelse för hur sverigefinländarna beaktas i beslutsfattandet, berättar sekreteraren för Sverigefinländarnas delegation, Esko Melakari, för Sisuradio. Han hoppas att ministern ska ha tid att begrunda frågorna före tisdagen, då Pagrotsky har en presskonferens om regeringens radiopolitik framöver.

SR Sisuradios kanalchef Yrjö Risunen är besviken men anser inte att regeringens DAB-beslut betyder slutet för kanalen. Han anser dock att regeringen har svikit både Sveriges radio och minoriteterna.
(SR Sisuradio/Erik Regnström och Tapani Mansikkala)

--

Beslut om SR Sisuradio till våren

Regeringen behandlar frågan om den finskspråkiga radiokanalens framtid först till våren, rapporterar Sveriges radios finskspråkiga kanal Sisuradio. De finskspråkiga sändningarna tas upp i regeringens public service -proposition, som blir klar i mars, berättar kulturministeriets statssekreterare Per Lager för SR Sisuradio. Trots att regeringen sagt nej till en utbyggnad av DAB-tekniken vill man alltså inte kommentera om det i framtiden finns en finskspråkig kanal och var den kan tänkas sända.

- Att regeringen säger nej till DAB-tekniken betyder inte att vi stänger dörren för den finska kanalen, säger statssekreterare Per Lager.

SR Sisuradio sänder i dag digitalt via DAB-radio, internet och kabel-tv samt i FM-radio (P2, P4 och P6).
(SR Sisuradio/Erik Regnström)

--

Delegationen anmäler SVT

Sverigefinländarnas delegation anmäler SVT till Granskningsnämnden för nedläggningen av det finskspråkiga aktualitetsprogrammet EKG. I och med nedläggningen av EKG halverades de finskspråkiga aktualitetsprogrammen i SVT. Programmet lades ned för tre år sedan. Delegationen gjorde en anmälan redan då, men Granskningsnämnden ville inte behandla anmälan mitt i tillståndsperioden.
(SR Sisuradio/Taneli Männikkö)

--

Förvaltningsområdesutredningen försenas

Utredningen om utvidgningen av det finskspråkiga förvaltningsområde behandlas först under nästa mandatperiod. Regeringen gav i torsdags den samiska delen en förlängd tidsfrist till slutet på februari. Ursprungligen skulle slutbetänkandet kring utvidgningen av det finskspråkiga och samiska förvaltningsområdet ha varit klart vid årsskiftet. Den finska delen var klar redan i juni, men eftersom regeringen behandlar båda delarna samtidigt får hela utredningen vänta till nästa mandatperiod. Utredningsman Paavo Vallius tror att regeringens förslag till ny minoritetslag blir klar tidigast till våren 2007.
(SR Sisuradio/Anna Starckman)

--

TV Finland får kritik av UFP

Utlandsfinländarparlamentet UFP kritiserar TV Finland för bristen på program för utlandsfinlandssvenskarna på särskilda finlandssvenska högtider. Det är utlandsfinländarparlamentets Barbro Allardt Ljunggren, vice talman för regionen Finlandssvenskarna i världen, som i ett öppet brev kritiserat YLE:s ledning för att inte uppmärksamma finlandssvenska högtider som svenska dagen eller luciadagen i TV Finland. Båda de här dagarna i år sändes med undantag av TV-nytt enbart program på finska. Heikki Seppälä, programchef för TV Finland, påpekar att TV Finland inte själv producerar program utan enbart förmedlar program från YLE och FST. I en intervju för SR Sisuradio säger han att finlandssvenskarna inte TV Finlands främsta målgrupp. Han lovar dock att de finlandssvenska programmens framtid ska diskuteras. Presidentvalsvakan i januari kommer dock enbart att sändas på finska i TV Finland.
(SR Sisuradio/Katri Nisula)

--

Avgiften för medborgarskap sänks inte

Finalnd sänker inte avgiften för medborgarskap trots att den ansvariga ministern åtskilliga gånger lovat detta. Den finska regeringen beslöt i onsdags att bibehålla avgiften på 240 euro, drygt 2000 kronor, med hänvisning till budgetramarna. Inrikesminister Kari Rajamäki, som tidigare talat för en sänkning, har inte gått att nå för en kommentar. Hittills har cirka 6000 utlandsfinländare ansökt om medborgarskap.
(SR Sisuradio/Katri Nisula, Helsingfors)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".